Muriz Memić nakon ročišta: Hasan Dupovac je danas pokušao obmanuti Sud – Nije skinuo snimke već ih je skrio

5 min. čitanja

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održan nastavak suđenja u slučaju “Dženan Memić”. Sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Mutap, njenom ocu Zijadu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću i radniku hotela “Kristal” Muameru Ožegoviću.

Muris Memić je nakon ročišta napomenuo da je Dženan ubijen, da se optuženi nalaze u sudnici, te se osvrnuo na Hasana Dupovca koji je, prema njegovim riječima, danas pokušao obmanuti Sud.

– Tačno je, čuli smo to od više svjedoka u sudnici, da je 09.02. skidao snimke sa kuće Šerifa Konjevića, 10.02. MUP izdaje naredbu, traži od Suda naredbu da mogu skinuti snimke. 17.02. Sud dostavlja naredbu, 24.02. Mevludin Halilović, tada pomoćnik komesara za uniformisanu policiju nadređenom Hasanu Dupovcu vraća naredbu Sudu u kojoj piše da naredba nije realizovana. Znači, po toj naredbi Hasan Dupovac nije skinuo snimke, već da ih je sakrio. Sljedeća naredba od Suda je, kako tvrdi Memić, 29. marta izdaje se nova naredba, skida se snimak sa kuće Šerifa Konjevića. Skidaju ga, mislim, Haris Imamović i Elmedin Konaković i izdaju papir Adisu Žuniću koji je na održavanju kuće Šerifa Konjevića, da su skinuli snimke i odnijeli. To je legalna naredba i tako se to radi. Hasan Dupovac je došao bez naredbe, skinuo snimke koje niko nije vidio u sudnici. Nemoj da nam manipuliše. On je poznat kao manipulant i lažov, rekao je Memić.

Memić je ponovio da je danas pokušao sudiju obmamuti rekavši da je to legalno šta je on uradio.

– Međutim, vidimo da nije. Barić Josip i njegove službene zabilješke, znači, Alisa mu je tu noć rekla, prvo da nije išlo auto iz pravca Aleje, drugo da nije čula auto iza leđa, kasnije da je udarilo auto sa leđa… 

Odakle je došlo to auto, da nije spušteno možda dronom?

A kasnije, to je 09.02. Barić Josip pravi službenu zabilješku, znači to je toliko šturo, to je toliko jadno, ta izjava, a ovamo se radi o mrtvoj glavi. Barić Josip nije izuzeo tene, ni džemper od Alise… 10. marta Barić Josip je ponovo saslušan od Sanele Hasanbegović koja je svjedočila ovdje, a nije to rekla. Tada Barić Josip kaže da mu je Alisa rekla da ih 100 posto nije udarilo auto, da ih je mogao napast neko skriven iza drveta. To su te službene zabilješke Barić Josipa. Kako to Alisa mijenja mišljenje? Dalida Burzić 07. marta otvara istragu za ubistvo bez izjave Barić Josipa, da bi 04. aprila iako je greška u datumu. Tamo piše 04.03., napisala ono što je danas čitano u sudnici, da je Barić Josip odveo istragu u krivom smjeru, rekao je Muriz Memić.

Napomenuo je kako je Dalila Burzić bez Josipa Barića znala da se radi o ubistvu i da je znala ko je počinilac.

– Ja više od šest godina trpim ovo i istrajavam, ali doći ćemo do kraja. Ovi ljudi moraju biti osuđeni. Oni su optuženi, moraju biti osuđeni. Istraga ide dalje. Doći će na red Dalida Burzić. Istraga koja se vodila protiv Josipa Barića, Hasana Dupovca i ostalih pa je obustavljena u Kantonalnom tužilaštvu, tu istragu je vodio Sead Kreštalica, kafanski kolega Kadrije Kolića. To je sve dogovorano u kafani i onda je obustavljena istraga i kasno su vraćeni dokumenti da se nije mogao voditi disciplinski postupak u MUP-u KS. Kadrija Kolić, Sead Kreštalica sve dogovaraju u kafani, a Sead Kreštalica se nalazi u krivičnoj prijavi i on mora biti procesuiran. On ako ne bude biti procesuiran i Dalida Burzić, ja sam spreman blokirati Sarajevo. Oni znaju da ja mogu uraditi šta hoću. Mogu dovesti 100 šlepera da blokira Sarajevo. Ja to mogu uraditi. Ja ću to na kraju i uraditi. Neće se sa mnom igrati. Neće praviti budalu, neću ja po 100-ti put slušati laži Hasana Dupovca i stvarno ono iritantno smijanje one advokatice Nine Kisić. Ja ne znam kakvo je to ponašanje u sudnici da joj je svaka druga nešto smiješno kad priča. Nek se malo uozbilji, ona je ipak advokat. Trebala bi biti malo ozbiljnija, zaključio je Muriz Memić.

Podijeli ovaj članak