Cvijanović: CIK zaprima prijave sa protesta umjesto u zakonom predviđenoj proceduri

2 min. čitanja

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je da Centralna izborna komisija BiH zaprima prijave sa protesta umjesto u zakonom predviđenoj proceduri, što definitivno ostavlja sumnju u manipulativne namjere CIK.

Cvijanović je rekla da očekuje da CIK BiH objasni građanima prema kojem osnovu su donijeli odluku o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS-a. 

– Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP i SDS, izjavila je Cvijanović za Srnu.

Ona je ukazala da, međutim, ovdje ostaje nejasno na osnovu čega je to CIK uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama.

Cvijanović je rekla da djeluje da je CIK uplašen najavama sa protesta da će se iz Banje Luke premjestiti pred prostorije CIK.

– Uostalom, jedna od namjera organizatora protesta je i bila da se napravi pritisak na CIK, to su govornici i najavljivali. Djeluje, dakle da se ušlo u debelu nezakonitost CIK i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku. Naravno, ako je sve zakonski utemeljeno, to nije problem, naravno i ako pokažu da to nije u funkciji udovoljavanja opoziciji i pojedinim ambasadama. Ponovno brojanje nije problem ako za tim postoji zakonsko uporište, a ne kuknjava nekog nezadovoljnog kandidata, rekla je Cvijanović.

Centralna izborna komisija danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu izdala naredbu da se na teritoriji RS-a i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Podijeli ovaj članak