Most Počitelj izgleda impresivno: Pogledajte najnovije snimke iz zraka

1 min. čitanja

Dionica autoputa Počitelj – Zvirovići na jugu Bosne i Hercegovine se gradi punom parom, a kako impresivno će izgledati most Počitelj pokazuju najnoviji snimci iz zraka.

Most Počitelj na Koridoru 5c prema ranijim planovima trebao je biti završen u martu prošle godine. Ipak, došlo je do određenih zakašnjenja, pa će proces trajati još neko vrijeme.

Vrijednost ugovora za izgradnju mosta Počitelj iznosi 28.114.889 eura bez PDV-a i riječ je o najznačajnijem objektu na poddionici, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici se gradi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim saobraćajnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići je, kako prenosi Hercegovina.info, podijeljena u dva lota.

LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići), a vrijednost radova iznosi 56.522.840 eura bez PDV-a.

Radovi su počeli krajem 2019. godine, a predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je bio 24 mjeseca, te za LOT 2 30 mjeseci. Rokovi su zbog brojnih okolnosti probijeni u nekoliko navrata.

Kada bude završen, most Počitelj bit će jedan od najviših u regiji. 

Podijeli ovaj članak