Mjere Vlade Federacije BiH u borbi s inflacijom: Programi koji su obuhvatili milion osoba, je li bilo dovoljno?

12 min. ─Źitanja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je od februara ove godine fokusirana na dono┼íenje i provedbu brojnih mjera i programa podr┼íke gra─Ĺanima, kojima nastoji ubla┼żiti negativne posljedice poskupljenja izazvanih inflacijom usljed ukrajinske krize, saop─çeno je iz Vlade.

Prioritet je o─Źuvanje i nastavak ekonomske stabilnosti, a kako bi se iz rasta bruto dru┼ítvenog proizvoda i naplate javnih prihoda, ┼íto vi┼íe novca moglo usmjeriti stanovni┼ítvu, posebno socijalno najugro┼żenijim kategorijama.

Mjere┬áse odnose na jednokratne nov─Źane podr┼íke stanovni┼ítvu te putem subvencioniranja ra─Źuna za elektri─Źnu energiju, podjele paketa s osnovnim ┼żivotnim namirnicama i higijenskim sredstvima. Programi Vlade FBiH obuhvataju┬áukupno oko milion osoba u Federaciji BiH.

Uredbom o pomo─çi stanovni┼ítvu usljed rasta indeksa potro┼ía─Źkih cijena, Vlada Federacije je prvo osigurala isplatu jednokratnih pomo─çi od 100 KM penzionerima, bora─Źkim kategorijama i civilnim invalidima. To je ukupno vi┼íe od 530.000 stanovnika koji su u augustu i septembru primili ovu vrstu naknade na svoje transakcijske ra─Źune.┬á

Radi dalje za┼ítite penzionera od inflatornih udara, Vladinom pro┼ílomjese─Źnom odlukom odre─Ĺeno je i tre─çe ovogodi┼ínje pove─çanje za primaoce najni┼żih penzija. Nakon ┼íto su u aprilu i junu za ukupno 11 posto pove─çane sve penzije izuzev najvi┼íih, za populaciju koja prima minimalne slijedi jo┼í pet posto pove─çanja, po─Źev od isplate novembarskih penzija.

Dopunom Uredbe o pomo─çi stanovni┼ítvu usljed rasta indeksa potro┼ía─Źkih cijena, Vlada je za jo┼í 270.000 nezaposlenih osoba u Federaciji obezbijedila isplatu jednokratne naknade od po 100 KM iz federalnog bud┼żeta. Za provedbu su zadu┼żene kantonalne slu┼żbe za zapo┼íljavanje, a rok za zavr┼íetak isplate je 20. decembar.

Federalna direkcija robnih rezervi s krajem septembra zavr┼íila je prvi krug podjele paketa s osnovnim ┼żivotnim namirnicama i higijenskim potrep┼ítinama za 17.000 korisnika iz kategorije stanovnika u stanju socijalne potrebe. Isti korisnici ─çe ove pakete pomo─çi dobiti i u drugom krugu podjele do kraja novembra.

Ina─Źe, postupaju─çi po Vladinoj odluci iz marta ove godine, Federalna direkcija robnih rezervi podijelila je i 1,4 miliona litara plavog dizela, u okviru ─Źega je svaki registrirani poljoprivredni proizvo─Ĺa─Ź dobio 50 litara dizela po hektaru.

Dodatno, Vladinom uredbom je omogu─çeno poslodavcima da isplate jednokratnu pomo─ç u visini do 1.080 KM zaposlenima. Predvi─Ĺeno je da se najkasnije do kraja ove godine na taj na─Źin pomogne radnicima, a poslodavci koji to u─Źine, oslobo─Ĺeni su pla─çanja poreza i doprinosa na iznos ispla─çene podr┼íke.

U nemogu─çnosti da utje─Źe na cijene plina i nafte, Vlada iz Bud┼żeta FBiH u skladu sa svojom odlukom u petomjese─Źnom razdoblju subvencionira i ra─Źune za struju za oko 65.000 porodica u ukupnom iznosu od po 100 KM.

Od 12. novembra ove godine na snagu je stupila Odluka Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena odre─Ĺivanjem najvi┼íeg nivoa cijene za pelet, koja je po toni u svim pakovanjima u maloprodaji ograni─Źena na 480 KM, plus PDV (561,60 KM). Razlog za dono┼íenje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvr─Ĺivanja cijena i eventualnog nepo┼ítenog pona┼íanja pojedinih proizvo─Ĺa─Źa i trgovaca peletom, za┼ítita ekonomskih interesa gra─Ĺana i omogu─çavanje uredne snabdjevenosti tr┼żi┼íta.

Kako bi sprije─Źila mogu─çe zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja ve─çih profita, Vlada je ostavila na snazi┬ámjere o ograni─Źavanju cijena, koje je donijela u vrijeme pandemije koronavirusa. Rije─Ź je o odlukama o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvr─Ĺivanjem maksimalne visine mar┼żi za osnovne ┼żivotne namirnice i druge proizvode te naftne derivate.

Ograni─Źenje se odnosi na 17 vrsta prehrambenih proizvoda, ┼íto obuhvata oko 535 proizvoda, gdje┬ámar┼że u veleprodaji ne smiju prelaziti ┼íest posto, a u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu na dan 31.12.2020. godine.┬áKad je rije─Ź o gorivu, onima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim prera─Ĺevinama propisana je maksimalna visina mar┼że u iznosu od 0,06 KM po litri, a za trgovce na malo od 0,25 KM po litri.

Direktna izdvajanja bud┼żetskih sredstava gra─Ĺanima

Ostaju─çi privr┼żena principu da vi┼íak javnih prihoda direktno usmjerava gra─Ĺanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada je u 2022. godini pove─çala penzije i bora─Źke naknade te zna─Źajno ve─ça sredstva izdvojila za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane. Tako─Ĺer, usvojeni su zakoni koji pru┼żaju materijalnu podr┼íku odre─Ĺenim kategorijama, poput roditelja njegovatelja i djece iz materijalno ugro┼żenih porodica.

Ove godine tri puta se pove─çavaju penzije. Prva dva puta pove─çane su za ukupno 11 posto svim penzionerima izuzev onim s najvi┼íim primanjima. Na inicijativu premijera Fadila Novali─ça, tre─çe pove─çanje od pet posto dobit ─çe korisnici najni┼żih penzija, po─Źev od obra─Źuna za novembar 2022. godine, ─Źime su za ovu kategoriju pove─çana primanja za ukupno 16 posto u ovoj godini.

U aprilu ove godine donesen je i set izmjena bora─Źkih zakona, u koje je uvedena tzv. ┼ívicarska formula, a koja garantira rast naknada bora─Źkim populacijama svake godine u zavisnosti od rasta BDP-a i cijena. Tako je za vi┼íe od 104 hiljade korisnika bora─Źkih naknada izdvojeno dodatnih 20 miliona KM, a ovogodi┼ínji bud┼żet Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodila─Źkog rata ve─çi je od 358 miliona KM. Iz Bud┼żeta Federacije prakti─Źno se dnevno izdvaja oko milion KM za ratne vojne invalide, demobilizirane borce, ┼íehidske i porodice poginulih branilaca i dobitnike najvi┼íih priznanja.

Na┬áprijedlog Vlade FBiH, usvojeno je vi┼íe sistemskih zakonskih propisa koji imaju socijalni karakter i ure─Ĺuju oblast mjese─Źnih primanja osobama u stanju socijalne potrebe, a s kojima se ujedno rastere─çuju kantonalni bud┼żeti.

Na snagu je tako stupio┬áZakon o roditeljima njegovateljima FBiH za ─Źije provo─Ĺenje ─çe se godi┼ínje izdvajati 27 miliona KM iz federalnog bud┼żeta. Prema tom zakonu, jedan od roditelja ili skrbnika koji vodi brigu o osobi s invaliditetom ima pravo na mjese─Źnu naknadu u visini najni┼że neto pla─çe u FBiH (trenutno je to 543 KM), uz pripadaju─çe doprinose za PIO, zdravstveno i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Po─Źinje i primjena Zakona o materijalnoj podr┼íci porodicama s djecom u FBiH. Njim je zagarantirano pravo na dje─Źiji dodatak u mjese─Źnom iznosu od 103,17 KM djeci iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugro┼żenih, i to do njihove 18. godine. Ovim zakonom je obuhva─çeno oko 80.000 djece u FBiH.

Tako─Ĺer, za sve nezaposlene porodilje u FBiH, bez obzira na to iz kojeg su kantona, ukinut je prihodovni census pri ostvarivanju prava na nov─Źanu pomo─ç, ─Źime je broj korisnica s prija┼ínjih 2.100 pove─çan na vi┼íe od 9.000. Njihove mjese─Źne naknade ne mogu biti ni┼że od 55 posto najni┼że pla─çe u FBiH u prvoj godini nakon poroda, ┼íto trenutno iznosi 298,65 KM. Kantonima ostaje mogu─çnost da pove─çavaju ovaj iznos naknada, ┼íto su neki ve─ç i u─Źinili te izdvajaju mjese─Źno i do 1.000 KM porodiljama.

Vlada FBiH je intervenirala i donose─çi nove mjere pronatalitetne politike izmjenama Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. On su donesene┬ákako bi se sa 10 miliona KM godi┼ínje svim parovima u FBiH omogu─çilo da pod jednakim uvjetima imaju pravo na lije─Źenje steriliteta na teret Bud┼żeta Federacije.

Vlada FBiH provodi i posebne projekte podr┼íke mladima. Tako je ove godine za programe Federalnog zavoda za zapo┼íljavanje osigurala 61 milion KM. Za stambeno zbrinjavanje mladih pod povoljnim uvjetima kod Union banke d.d. Sarajevo, obezbije─Ĺeno je ukupno 30 miliona KM ove godine, kao i prethodne ─Źetiri. Za resore kulture i sporta te obrazovanja i nauke, koji su namijenjeni najve─çim dijelom za podr┼íku mladima, iz ovogodi┼ínjeg federalnog bud┼żeta izdvojeno je 28 miliona KM.

Za povratni─Źke populacije, iz Bud┼żeta FBiH ove godine izdvojeno je 45,4 miliona KM, ┼íto je duplo vi┼íe nego lani.

Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, kao posljedica pandemije i rata u Ukrajini, Vlada FBiH je interveniraju─çi na polju ja─Źanja prehrambene nezavisnosti, u federalnom bud┼żetu za ovu godinu za poljoprivrednike osigurala rekordnih 106 miliona KM, ┼íto je pove─çanje za 22 posto u odnosu na 2021. Kroz subvencije je kreiran i ambijent za stabilnu doma─çu proizvodnju mlijeka.

Ove godine iz Bud┼żeta FBiH prvi put je izdvojeno 20 miliona KM za Federalnu direkciju robnih rezervi, ┼íto je deset puta vi┼íe nego ikad do sada.

Interveniraju─çi na polju ja─Źanja energetske nezavisnosti Federacije, Vlada je, dok su cijene elektri─Źne energije na evropskom tr┼żi┼ítu enormno rasle, osigurala da u ovoj godini ne bude poskupljenja struje za doma─çinstva. Stavljeni su u pogon blokovi 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj.

Uo─Źi grijne sezone, Vlada je posebno intervenirala kod Vije─ça ministara BiH, iniciraju─çi privremenu zabranu izvoza peleta i ogrijevnog drveta tokom zime, kako bi se za┼ítitili gra─Ĺani od enormnih pove─çanja cijena te sprije─Źilo ekstraprofiterstvo pojedinih proizvo─Ĺa─Źa i trgovaca ogrjevom.

U septembru je iz Vlade FBiH upu─çen i zahtjev na nivo dr┼żave da se privremeno ukine PDV za isporuke prirodnog plina kako bi se dodatno ubla┼żio udar na bud┼żete gra─Ĺana zbog neminovnog poskupljenja ovog energenta.

Iz Federalne vlade je iskazana podrška i prijedlogu za privremeno ukidanje akciza na gorivo, ali i to je odluka na koju entiteti nemaju uticaja nego se donosi u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vlada je kao i prethodne dvije, i ove godine iz Bud┼żeta FBiH isplatila 239 miliona KM podr┼íke kantonalnim i op─çinskim bud┼żetima.

Sve ovo je potvrda ─Źinjenice da je Federacija ponijela i nosi najve─çi teret borbe i s pandemijom i sa inflacijom. Istovremeno, Vlada FBiH uspjela je pobolj┼íati ekonomsku stabilnost, zahvaljuju─çi odgovornoj fiskalnoj politici i racionalnoj potro┼ínji.

U periodu od 2015. do 2022. godine, rast BDP-a iznosio je 7,2 milijarde KM, a izvoz iz Federacije je porastao za skoro ─Źetiri milijarde i bilje┼żi se najbolji izvozni rezultat. To je omogu─çilo i da Bud┼żet FBiH ove godine bude najve─çi do sada, u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Podijeli ovaj ─Źlanak