Ministrica Duraković: Hitne mjere se moraju poduzeti, uključiti sve resore i institucije

2 min. čitanja

Jasna Duraković, ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, najavila je što skorije održavanje zajedničke sjednice sa svih deset kantonalnih ministarstava povodom sigurnosti u školama.

Duraković je ovo najavila u kontekstu jutrošnjeg zločina koji se dogodio u Lukavcu.

– Plan mi je u što skorije vrijeme u Mostaru sazvati sjednicu svih deset kantonalnih ministarstava na kojem će se razgovarati o pitanju sigurnosti u školama. Ovdje će morati biti uključene sve institucije, svi resori. Vlada FBiH će se staviti na raspolaganje u punom kapacitetu. Interresorna saradnja je neophodna i ona će se desiti, rekao je Duraković.

Ističe da je riječ o globalnu trendu i problemu koji je duboko ukorijenjen u društvu.

– Postavlja se pitanje kako rješavati probleme centara za socijalni rad jer je ovo problem duboko ukorijenjen u ovom društvu, ali je to i globalni trend. Izražavam duboku zabrinutost u pogledu onoga što će se tek dešavati. Hitne mjere se moraju poduzeti. U narednom periodu ćemo se itekako baviti ovim pitanjem, kazao je on.

Iako škole nemaju dovoljno psihologa i pedagoga, Duraković naglašava kako se mora pronaći način za njihovo zapošljavanje.

– Aktivirati ulogu pedagoga i psihologa u školama. Nemamo dovoljno tih kadrova, ali se nešto mora uraditi. Moja uloga će biti koordinirajuća. Moramo pripremiti set mjera za narednu školsku godinu koja počinje u septembru. Vjerujem da će se svi odazvati na ovaj poziv, zaključila je Duraković.

Podijeli ovaj članak