Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius stiže u BiH, najavljen niz sastanaka

2 min. čitanja

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius boravit će u utorak 6. februara u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje će se u Sarajevu sastati sa nizom zvaničnika.

Prema najavi iz Ministarstva odbrane BiH, Pistorius će se prvo sastati sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem.

Pistorius će biti svečano dočekan ispred Doma Oružanih snaga BiH, a zatim će održati radni sastanak.

Osim sastanka sa zvaničnicima Ministarstva odbrane, kao što je to bio i slučaj sa ranijim sastancima ovakvog tipa, očekuje se kako će se Pistorius sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Posjeta Pistoriusa dolazi nedugo nakon nekoliko važnih sastanaka koji su u prethodnim danima u Bosni i Hercegovini obavili evropski, ali i američki zvaničnici.

To se prije svega odnosi na zamjenika generalnog sekretara NATO-a i Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) koji su prije nekoliko dana posjetili BiH i održali sastanak s nizom zvaničnika u Sarajevu.

Pistoriusu ovo neće biti prvi sastanak sa bh. zvaničnicima. Početkom decembra 2023. godine, ministar odbrane Njemačke u Berlinu se sastao i sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem s kojim je razgovarao o jačanju odbrambenih kapaciteta BiH.

Bećirović je tada istakao da Njemačka, kao jedan od ključnih evropskih partnera, pruža izuzetnu podršku reformskim i euroatlantskim integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini, što se posebno ogleda kroz značajno participiranje u projektu NATO-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius je rekao da dvije zemlje ostvaruju veoma dobru saradnju u oblasti odbrane, te da je Njemačka partner Bosne i Hercegovine, koja snažno podržava reformske procese u oblasti odbrane. On je naglasio da će SR Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom odbrambenom sektoru, posebno u pogledu izgradnje državnih odbrambenih kapaciteta, kao i sveukupne sigurnosti i stabilnosti.

Izvor: klix.ba

Podijeli ovaj članak