Ministar Mitrović će dobiti poziv Suda

3 min. čitanja

Bivša zastupnica u državnom Parlamentu i kandidatkinja SDS-a za državnog delegata na predstojećim izborima Aleksandra Pandurević je u svojstvu građanina u petak Sudu BiH predala zahtjev za ocjenu zakonitosti Pravilnika o registraciji vozila, koji je donio ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović. Kako navodi Pandurević, u Pravilniku je “nacrtana” jedna firma kojoj bi građani ubuduće morali plaćati stikere na automobilima pri registraciji.

Kršenje zakona

Ovo je zahtjev da spriječimo kriminal ministra Mitrovića, kazala je Pandurević tokom iznošenja niza argumenata o nezakonitostima dokumenta

Pri tome bi cijena iznosila čak devet maraka u odnosu na dosadašnjih pet. Stikeri bi imali čip koji bi omogućavao praćenje vozila. Pandurević naglašava da je ovaj pravilnik potpuno nezakonit i njime se krši Zakon o upravi Bosne i Hercegovine, koji jasno kaže da se javna ovlašćenja mogu samo zakonom prenositi na “stručne institucije”. Prekršen je Zakon o bezbjednosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini i prekršen je Zakon o Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH (IDDEEA), koja propisuje te nadležnosti.

– Ministar je uspio da prekrši čak tri zakona da bi protupravno omogućio finansijsku korist firmi koja je nacrtana u tom pravilniku, a za koju mediji tvrde da je riječ o Prointeru, u kojem je konsultant Igor Dodik (sin člana Predsjedništva BiH, op. a). Na ovaj način bi to preduzeće u narednih 10 godina zaradilo minimum 100 miliona KM. Od predsjednika Suda BiH sam, također, u ovom zahtjevu zatražila da se prioritetno postupi po ovom predmetu, za što postoji zakonski osnov, kako bismo spriječili štetu i za građane, ali i za budžete, kazala je Pandurević u izjavi medijima, naglašavajući da ministar Mitrović na potpuno nezakonit način nešto što sada rade MUP-ovi, što pripada entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova, prenosi na privatni pravni subjekt.

– Ono što je posebno strašno jeste da se privatnom subjektu daje mogućnost da prati sve nas, da prati naša vozila i da se pritom ministar nije udostojio ni da zatraži mišljenje, recimo, od bezbjednosnih agencija, jer šta ćemo sa štićenim ličnostima? Vi privatnom licu dajete mogućnost da prati nekog ko je štićena ličnost, da u svakom momentu zna gdje se ko nalazi. Očito je Milorad Dodik u velikoj panici i želi da i na ovaj način stavi sve građane pod kontrolu velikog brata, naglasila je Pandurević.

Zloupotrebe

Uvjerena je, dodaje, da nakon ovog zahtjeva i nakon što je ministar Mitrović od Transparency Internationala BiH dobio krivičnu prijavu, više nikome neće pasti na pamet da na ovaj način zloupotrebljava svoja ovlašćenja i to na kraju mandata, kako bi drugim licima pribavio protupravnu imovinsku korist.

– Sve što će ministar dobiti jeste odgovaranje pred ovim ovdje sudom, ustvrdila je Pandurević nakon podnošenja zahtjeva da se van snage stavi Pravilnik, iznoseći dodatne argumente o tome da je Pravilnik potpuno nezakonit.

Podijeli ovaj članak