Mijatović o zajedničkoj sjednici entitetskih vlada: Sjajna stvar koju moramo nastaviti

4 min. čitanja

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske održat će zajedničku sjednicu u četvrtak, 8. juna, a na dnevnom redu su brojne teme koje se, kako ističu iz obje vlade, tiču unapređenja života građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao zamjenik federalnog premijera i ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Vojin Mijatović, sjednica dvije entitetske vlade je korisna i neophodna praksa koja bi trebala biti uspostavljena i ubuduće jer se time daje novi moment funkcioniranju ovog nivoa vlasti u BiH.

Dopremijer smatra da ukoliko bi se napravio takav način rada, moglo bi se raditi zajednički na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, a onda i na drugim neophodnim zakonodavnim okvirima i reformama koje se podjednako tiču građana oba entiteta.

Iako se tačke dnevnog reda još uvijek usaglašavaju, ono što se za sada zna, kaže Mijatović, da se teme tiču unutrašnjih poslova, pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, kulture i sporta, obrazovanja i nauke, privrede, poljoprivrede i šumarstva, pravde te tačke vezane za okoliš i turizam.

Obje vlade kandidirale su teme o kojima bi se trebalo razgovarati posebno u sektoru privrede, te Mijatović naglašava da će se jedna od tačaka dnevnog reda odnositi na usaglašavanje procesa izvještavanja o stanju malih i srednjih preduzeća prema Evropskoj komisiji, shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, javlja Fena.

Tu je i prijedlog izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), u formi inicijative, kao i stvaranje uvjeta za otvaranje središta preduzeća i obrtnika u drugom entitetu i Brčko Distriktu, a to su sve stvari koje znače nužno jedinstven ekonomski prostor u BiH, što je privredi veoma potrebno.

– Nije rijetko da privrednici iz jednog entiteta imaju poteškoća u funkcioniranju u drugom entitetu, što se ne smije dozvoliti jer je ovo jedinstvena država s jedinstvenim ekonomskim prostorom, te je potrebno uraditi sve kako bi se administrativne barijere i razlike u zakonskim propisima što prije usaglasile da bi poslovanje na teritoriji cijele BiH bilo ujednačeno, dodao je dopremijer.

Mijatović je podsjetio da je ovakva praksa bila i u prvom mandatu Nermina Nikšić kao federalnog premijera, kada su zakoni gotovo u istom tekstu usvajani u entitetskim parlamentima, čime je građanima i privrednicima omogućeno da bez poteškoća i razlika funkcioniraju na cijeloj teritoriji BiH.

– Ovo je sjajna stvar koju moramo nastaviti, a posebno jer se takoreći 99 posto života odnosi na jurisdikciju entitetskih vlada i ta uska i usaglašena saradnja na svim poljima je nešto što će život učiniti boljim i lakšim svim građanima u BiH, zaključio je dopremijer Federacije Vojin Mijatović.

Zvaničan poziv za održavanje zajedničke sjednice entitetskih vlada stigao je 10. maja ove godine od predsjednika Vlade RS-a prema Vladi Federacije, uz prijedlog da ova sjednica bude održana u prvoj polovini juna ove godine u Banjoj Luci, što je Federalna vlada prihvatila.

Podijeli ovaj članak