Mehmedagić: Nikada nisam uradio ništa nezakonito, iznenađen sam optužbama na moj račun

2 min. čitanja

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić izjavio je da sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da ga uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište.

Pozvao je Ministarstvo finansija ili druge institucije SAD-a da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

– Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD. Zbog te saradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje, izjavio je Mehmedagić u saopćenju za javnost, javlja Fena.

Upitao je zašto se odmah nije reagiralo, odnosno zašto se s njim sarađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji.

– Uprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktuelnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa, ističe.

Dužnost generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kako navodi, obavljao je profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

– Braniću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama. Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kazao je Mehmedagić.

Podijeli ovaj članak