Marinko Čavara “sa ponosom” o Crnoj listi SAD-a: Zašto bih se stidio bilo čega

2 min. čitanja

Nijedan akt, ni Ustav, ni zakon ne mogu zamijeniti politički dogovor, a neće ga moći ni u budućnosti zamijeniti, rekao je Čavara

Na današnjoj 13. vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi delegati trebalo da potvrde Odluku o imenovanju sudija u Ustavni sud FBiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dotakao se teme “crne liste” SAD-a na kojoj se našao u junu ove godine.

Čavara je rekao da zbog nepostojanja političkog dogovora nije bilo imenovanja sudija i da s aspekta stavljanja na crnu listu ne zna zašto bi se stidio bilo čega.

– Po pitanju crne liste, s ponosom… kad neko stavi nekoga zbog političke ocjene da nešto nije uradio što neko smatra da je trebao uraditi, ja ne vidim zašto bi se stidio bilo čega. Ponavljam nisu imenovani suci Ustavnog suda BiH kao ni Vlada FBiH zato što nije bilo političkog doogovra u Federaciji. Nijedan akt, ni Ustav, ni zakon ne mogu zamijeniti politički dogovor, a neće ga moći ni u budućnosti zamijeniti. Ono što još treba znati je da Ustavni sud nije dio pravnog sustava, nego Ustavni sud je Ustavni sud – rekao je Čavara u svom izlaganju.

Podsjetimo, Ministarstvo finasija SAD dodalo je na crnu listu sankcioniranih osoba predsjednika FBiH Marinka Čavaru zbog, kako je obrazloženo, podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i promoviranja vlastitih interesa.

Sankcije podrazumijevaju da imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena.

Podijeli ovaj članak