Magazinović upitao OHR: Da li je za Schmidta prihvatljivo da Predsjednik FBiH bude Srbin?

2 min. čitanja

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine postavio je pitanje Uredu visokog predstavnika da li je za njih prihvatljivo da predsjednik Federacije BiH bude Srbin.

– Dragi OHR možete li zamoliti visokog predstavnika da izađe u javnost sa odgovorom na pitanje da li je za njega prihvatljivo da Predsjednik FBiH bude Srbin?”, upitao je Magazinović na Twitteru.

Podsjetimo, od izborne noći (2. oktobra) kada je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona i djelimične izmjene Ustava FBiH pa sve do danas ne prestaju se nizati pitanja o namjerama i zamislima funkcionisanja entiteta Federacija BiH.

Magazinović navodi da je odgovor na ovo pitanje vrlo važan kako bi bolje razumjeli izmjene Izbornog zakona BiH koje je Schmidt nametnuo.

Schmidt je u intervjuu za Oslobođenje otkrio zašto je nametnuo izmjeen izbornog zakona te pokušao dati odgovor na niz nejasnoća vezanih za budući način funkcionisanja entiteta FBiH, te formiranje novih saziva.

Vezani tekst:

Podsjetimo, entitet FBiH ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika, a dosadašnja praksa je bila da predsjednik biva imenovan iz reda Hrvata.

Podijeli ovaj članak