Lokalni izbori u BiH održat će se 6. oktobra

2 min. čitanja

CIKBiH izbore je raspisao prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BIH) je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH.

Kako je odlučeno, izbori će biti održani u nedjelju 6. oktobra 2024. godine. Odluka o održavanju izbora usvojena je jednoglasno.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala kako će na današnjoj konferenciji za medije biti sve detaljno pojašnjeno. Konferencija za medije će biti održana u 13 sati.
“Da bi smo stigli pripremiti sve ovo uskratili smo gostovanje TV kućama koje su to tražile i stavili smo se na raspolaganje nakon raspisivanja izbora”, kazala je Hadžiabdić.
Podsjetimo, CIKBiH izbore je raspisao prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Uprkos najavama iz RS i nedavnom usvajanju neustavnog Izbornog zakona RS, CIKBiH je raspisao izbore za sve gradove i općine u BiH.

Za sada je za Lokalne izbore u BIH iz državnog bužeta osigurano nešto više od sedam miliona KM, a CIK BiH je Ministarstvu finansija i trezora BiH nedavno uputio zahtjev za dodatnim sredstvima koja su neophodna za provedbu izbora po novim pravilima u smislu uvođenja novih tehnologija na za sada planiranih oko 10 posto biračkih mjesta u BiH.

Fokus.ba

Podijeli ovaj članak