Ljevičari iz regiona pružili podršku Komšiću: Jedini ima viziju BiH kao države svih njenih građana, ili će biti građanska ili je neće biti

3 min. čitanja

Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, svojim načinom rada u proteklim mandatima stekao je simpatije ljevičarski nastrojenih građana iz regiona. 

Među njima se nalaze crnogorski književnik Andrej Nikolaidis i srbijanski politolog Filip Balunović. Nikolaidis i Balunović su proteklim danima hvalili Komšićev koncept zalaganja za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Nikolaidis dijeli Komšićevo mišljenje po pitanju vizije Bosne i Hercegovine. Ističe kako je jasno da Beograd i Zagreb žele da naša zemlja ostane uređena po principu konstitutivnosti.

– Dakle, Bosna i Hercegovina će ili biti građanska država ili je neće biti. Ovakvo stanje je neodrživo. Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu je zapravo borba za Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji drugi način te političke borbe. Ja mislim da je koncept konstitutivnosti naroda temeljno diskriminatoran i kao takav nedopustiv. Ja sam to ilustrovao svojim primjerom. Ja sam Grk iz Sarajeva i kako to da ja kao Grk rođen u Sarajevu nisam konstitutivan, a Salko iz Ilijaša, Davor iz Kiseljaka ili Obren iz Foče jesu konstitutivni, rekao je Nikolaidis.

U nastavku, Nikolaidis kaže da je jasno kako se Komšić riječima i djelom bori za građansku državu.

– Ja u ovom trenutku na političkoj sceni Bosne i Hercegovine propoznajem Komšića kao onoga ko tvrdo stoji na pozicijama građanske BiH, uostalom potpuno je jasno da se on i riječima i djelom za to bori. To je uvjerenje koje misli da ne dijeli većina građana BiH jer je očito da jednostavno nije tačno, a potom to je proizvod duboke kolonijalne svijesti u kojoj preovladava ideja da nama treba strani tutor koji će bolje od nas znati šta je to dobro za naše interese, istakao je on.

Politolog Balunović smatra da je u našoj zemlji teško iskočiti iz pravca koji je odredio ustavni poredak. Čim se to desi, ta osoba  bude marginalizovana. Jedini izuzetak je, prema njegovom mišljenju, Željko Komšić.

– Komšić je jedini koji imaju viziju BiH kao države svih njenih građana, i za mnoge je posljednji bastion koji može da se infiltrira u institucije, poručio je Balunović.

Podijeli ovaj članak