Lendo: Bošnjake se namjerava potpuno isključiti iz procesa odlučivanja u institucijama FBiH

4 min. čitanja

Gospodine Lendo, za danas je zakazan sastanak parlamentarne većine oba doma i članova Vlade FBiH. Predsjednica i potpredsjednik FBiH Lidija Bradara i Igor Stojanović dobili su poziv od predsjedavajućih oba doma, ali Vi ne. Kako to komentarišete?

– Najbolje je to ne komentarisati. Po propisima, te sjednice mogu održavati domovi, klubovi, radna tijela i oni mogu koristiti pečate.

Bezobrazluk

SDA će voditi računa o državi i o njenim institucijama

Parlamentarna većina nema pravo na to. Prema tome, predsjedavajući za neke neformalne i privatne sastanke koriste pečate jednog i drugog doma i to je nešto što nije dobro. Ovo dalje pokazuje da se zaobilazi neko ko je prepoznatljiv, a to su Bošnjaci, gdje imaju dvotrećinsku većinu u Klubu Bošnjaka i člana rukovodstva iz Federacije. Ovo je bezobrazluk jednog i drugog predsjedavajućeg, odnosno onih koji to sazivaju. To je pokazatelj da parlamentarna većina namjerava Bošnjake potpuno isključiti iz procesa odlučivanja u institucijama FBiH.

Nova Vlada FBiH je počela s radom početkom maja, dok je Parlament konstituisan u decembru. Šta će SDA kao opozicija uraditi u narednom periodu? Vi ste rekli da ćete učiniti sve kako biste zaštitili Bošnjake od loših poteza nametnute vlasti? Na šta konkretno mislite?

– Ja kao jedan od potpredsjednika FBiH, a posebno SDA ćemo voditi računa o državi i o svim njenim institucijama, o FBiH, kantonima i lokalnim zajednicama. Na kraju krajeva, i na ovaj način kad ukazujemo na nepravilnosti i na nezakonitosti koje utiču negativno, kad je u pitanju rad Parlamenta, koji se u zadnje vrijeme ne saziva. Kroz političko djelovanje nećemo dozvoliti da se uradi nešto što nije dobro za državu i građane. Kad je u pitanju Vlada FBiH, građani uočavaju kako se povlače potezi koji nisu dobri, počevši od poplava, ali i pitanja sigurnosti. Vidite kako oni hoće da zaobiđu jedan narod, govorim o Bošnjacima, gdje ih pokušavaju isključiti iz političkih procesa, što se neće dozvoliti. Imali su nešto više vanrednih sjednica kad je u pitanju raspodjela funkcija. Nikad se dosad nije desilo da se pozivaju dva člana rukovodstva FBiH a da se ne poziva treći.

Nek’ je zdravlja

U ovom slučaju predstavnici Srba i Hrvata se nešto dogovaraju oko FBiH i oko dijela u kojem su Bošnjaci većina. To nit’ je ljudski, nit’ politički, a ni mudro. Mislim da će ovo biti opomena Bradari i Stojanoviću da ovo nije način kako treba raditi u narednom periodu.

Da li ste iznenađeni ili možda razočarani odlaskom Alme Čolo iz SDA?

– Ne znam zaista šta je pravi razlog njenog odlaska. Mi smo zajedno bili u okviru Predsjedništva, na određenim sastancima i koliko znam nije bilo stvari koje bi je mogle natjerati da ode. Almi prije svega želim dobro zdravlje. Ko god napusti stranku, ima neki razlog, tako da vjerovatno i ona ima, a ja ne znam zašto je to uradila.

Podijeli ovaj članak