Lagumd┼żija o uticaju Rusije na Balkanu: Otpor Ukrajine pomrsio je Dodikove planove

4 min. ─Źitanja

Novi ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumd┼żija za Washinton Times je govorio o uticaju Rusije na Balkanu te je poru─Źio kako on iz godine u godinu sve vi┼íe ja─Źa.

Ruska propaganda

U razgovoru sa novinarom Guyom Taylorom je kazao da neuspjeh Rusije u Ukrajini predstavlja šansu za SAD i EU da preuzmu utjecaj u regiji, prenosi Klix.

– U posljednjih pet ili ┼íest godina, ruski uticaj postao je mnogo prisutniji na Zapadnom Balkanu nego ┼íto je to Moskva mogla i zamisliti da bi moglo biti. Rusi guraju propagandu i odnose koji stvaraju podjele i dok to rade negiraju takve aktivnosti, kazao je Lagumd┼żija.

Tokom ovog razgovora┬ákritikovao je pristup Evropske unije kada je rije─Ź o podru─Źju Zapadnog Balkana.

– Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave su prepustile ovaj region Evropljanima. Uz du┼żno┬ápo┼ítovanje, ovo je bio na─Źin da se odlo┼żi bilo kakvo pravo rje┼íavanje problema regiona jer Evropljani imaju previ┼íe pomije┼íanih mi┼íljenja kada je Zapadni Balkan u pitanju. Me─Ĺutim, ruska invazija na Ukrajinu zapravo je ujedinila Evropu oko mnogo stvari, uklju─Źuju─çi Zapadni Balkan, a posebno Bosnu. Me─Ĺutim, ─Źinjenica da su Amerikanci stavili regiju nisko na svoj dnevni red i da je to rezultiralo vakumom mo─çi na Zapadnom Balkanu, ┼íto je otvorilo prostor za Rusiju, poru─Źio je ambasador BiH.

Kada je rije─Ź o ruskoj invaziji, Lagumd┼żija je naglasio da┬áse Dodik po─Źetkom ruske agresije na Ukrajinu spremao pozvati na secesiju RS-a od BiH.

– Mislio je da bi pad Ukrajine pod rusku kontrolu bio pravi trenutak. Plan je odgo─Ĺen. Zbog pogre┼íne ra─Źunice Rusije u Ukrajini. Putin je mislio da ─çe invazija biti blitzkrieg koji ─çe se zavr┼íiti za sedam dana. To se nije dogodilo, poru─Źio je Lagumd┼żija za ameri─Źki list.

Ovu priliku Lagumd┼żija je iskoristio da pohvali nedavni Bidenov potez koji se odnosi na imenovanje Jamesa OÔÇśBriena za pomo─çnika dr┼żavnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja.

– Njegovim nominiranjem ┼íalje se jasan signal da Washington ovaj dio svijeta shvata ozbiljnije, posebno kada je u pitanju povezanost regije s ratom u Ukrajini, isti─Źe Lagumd┼żija.

Na kraju, poru─Źio je kako je vrijeme da SAD i EU kroz ekonomska ulaganja poka┼żu da ┼żele udaljiti regiju od ruskog uticaja.

– Ovo je konkretan korak koji bi EU mogla da preduzme kako bi pokazala ljudima na Balkanu da je Evropa ozbiljna u pogledu prihvatanja ove regije. Ne radi se samo o evropskim ekonomskim kapacitetima. Radi se o evropskom politi─Źkom i moralnom kapacitetu. Zapadni Balkan je manje od 1 posto BDP-a EU. BDP cijelog Zapadnog Balkana je deset puta manji od BDP-a ┼ápanije, jasan je Lagumd┼żija.

Stvarni razlog

U zaklju─Źku, osvrnuo se i na svoju funkciju pri UN-u.

– Ruski poku┼íaji da se mije┼íaju i siju podjele u regiji su stvarni i osnovni razlog za┼íto sam prihvatio poziv ─Źlana Predsjedni┼ítva BiH Denisa Be─çirovi─ça da odem u UN. ┼Żelimo biti siguran┬áda se mo┼żemo suo─Źiti sa tim mije┼íanjem. Svaki poku┼íaj da se stvori situacija koja rezultira separatisti─Źkim potezima Republike Srpske od Bosne predstavljao bi kr┼íenje me─Ĺunarodnog prava i o tome treba da se izjasnimo. Ne─çemo dozvoliti da se to dogodi, zaklju─Źio je Zlatko Lagumd┼żija u intervjuu za Washington Times.

Podijeli ovaj ─Źlanak