KVP žali za propalim atentatom na Živkovića: Zukić ne odustaje od progona (svog) zamjenika

2 min. čitanja

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH juče je pod bombastičnim naslovom “Komisija poduzela mjere na borbi protiv kriminala u svojim redovima” izdala saopćenje u kome kaže kako je “protiv člana Komisije inicijala M. Ž. nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja sumnje da je, kao član navedene grupe za činjenje krivičnih djela, počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav. 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo iz člana 387. stav 2, a u vezi sa stavom 1. KZFBiH (nesavjestan rad u službi), te krivično djelo iz člana 349. stav 2. KZFBiH (sprečavanje dokazivanja), krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. KZFBiH, a u vezi sa krivičnim djelom organizovani kriminal iz člana 250. KZBiH”.

Naravno, u saopćenju nije bilo teško prepoznati Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika KVPFBiH, protiv koga KVP već mjesecima vodi organiziranu kriminalnu akciju tjeranja s posla. Živkovića je, 18. marta prošle godine, NN lice pogodilo s pet metaka i to pred vratima njegovog stana, u vrijeme kada je pomagao SIPA u istragama u dva slučaja, od kojih je jedan famozni Bosnalijek.

Živković je i taj drugi pokušaj atentata (prvi je bio mjesec prije) preživio, a kada je trebalo da se vrati na posao, KVPFBiH se bacio na prepravljanje vlastitih akata da ga spriječi.

Nakon što je prof. Živković i javno progovorio o pritiscima i atacima kojima je izložen u instituciji čiji je član, KVPFBiH je “poveo akciju u vlastitim redovima”, pri čemu je, recimo, zaboravio desnu ruku predsjednika KVP-a Adnana Zukića, Romea Zeleniku, osumnjičenog za krivotvorenje isprava?!

Različiti aršini KVPFBiH nisu, nažalost, nikakva novost, već slijed prakse koju je uspostavio raniji predsjednik Hasan Ćelam, a prof. Živković je i više nego kriv jer jednako javno zagovara promjenu Zakona o KVPFBiH koji bi ovu važnu finansijsku instituciju vratio u okvire sistema. 

Podijeli ovaj članak