Kovačević poručio opoziciji: Neće moći, Dodik je predsjednik Republike Srpske, mi i Srbija smo najstabilniji

6 min. čitanja

Upisivanje lažnih rezultata prilikom kontrolnog prebrojavanja glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu samo je još jedan dokaz da je riječ o zavjeri protiv Republike Srpske i izborne volje njenih građana, demokratskog legitimiteta i kapaciteta Srpske, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Dobili smo informaciju od naših posmatrača u Glavnom centru za brojanje glasova da stranke opozicije uopšte nemaju svoje posmatrače tamo, što pokazuje da su oni u tom smislu potpuno sigurni u te brojače, da će oni za njih da završe posao koji od njih očekuju. To vidimo i na primjeru da brojači, koji su tu zaposleni i koji primaju dnevnice da urade taj posao u interesu građana, direktno rade u interesu onih koji su ih tu postavili, a to su ljudi iz CIK-a. Tu mislim na članove iz Republike Srpske koji su na nezakonit način instalirani iz stranaka opozicije – istakao je on.

Prema njegovim riječima, dodatni cilj je da se izmijeni izborna volja građana Republike Srpske kao bi oni koji su izgubili na neki način izašli kao pobjednici.

– Međutim, neće moći. Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović je član Predsjedništva BiH, a SNSD ubjedljivi pobjednik ovih izbora i u Srpskoj i u BiH – zaključio je Kovačević.

Kandidatu SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku na biračkom mjestu 034B231 u Banjaluci umjesto osvojenih 157 glasova, upisano je nula prilikom kontrolnog brojanja u glavnom centru u Zetri.

On je naveo da je SNSD osvojio 36 do 37 odsto mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te oko 45 odsto mandata iz Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što je ubjedljivo najviše.

Kovačević je rekao da je Cvijanović ostvarila ubjedljivu pobjedu u odnosu na protivkandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, a da je Dodik pobijedio u trci za predsjednika Republike Srpske sa razlikom od oko 30.000 glasova.

Prema njegovim riječima, opozicija u Republici Srpskoj iz izbornog ciklusa u izborni ciklus nije sposobna, nema taj civilizacijski i demokratski nivo da jednostavno izađe i prizna poraz, čestita pobjednicima, da uđe u parlament u onom legitimitetu koji je dobila od građana na izborima i tamo se bori za svoje ideje.

On je ukazao da su nakon završenih opštih izbora u BiH 2. oktobra, OEBS i Kristijan Šmit rekli da su izbori prošli u fer i korektnoj atmosferi, dok se ambasade nisu oglašavale.

– Kandidat za predsjednika Srpske iz PDP-a Јelena Trivić je jedini političar iz Republike Srpske koja se sastaje sa Šmitom, koji dan poslije, kada je vidio da ona sama sebe proglašava za pobjednika, mijenja svoju izjavu i kaže da ga zabrinjavaju izbori samo za predsjednika Srpske – naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao da je evidentno da je postojao scenario u kojem je Trivićeva u izbornoj noći proglasila pobjedu iako je Dodik u odnosu na nju imao više od 25.000 glasova.

– Poslije toga su izašli na ulicu, pa smo nakon toga imali reakcije iz međunarodnih organizacija, određenih legitimnih i nelegitimnih predstavnika međunarodne zajednice i onda dolazi do promjene stavova – dodao je on.

Kovačević je za Tanjug televiziju istakao da nema dokaza da se desila bilo kakva prevara, pronevjera i nagasio da Centralna izborna komisija  BiH nije profesionalna, nije nepristrasna, niti objektivna, te da su u njoj partijski poslušnici, članovi koji nisu izabrani na zakonit način.

On je ukazao da se CIK prvo oglasio da nema mogućnost da prihvati bilo kakve prigovore jer po zakonu moraju sačekati objavljene rezultate.

– Međutim, kada Šmit mijenja stav i oni mijenjaju stav i daju potpuno nezakonitu naredbu da idu u novo brojanje glasova – rekao je Kovačević, dodajući da u zakonu ne postoji taj termin ponovno, niti ponovno kontrolno brojanje glasova.

On je naglasio da CIK-u nije cilj da se utvrdi istina, te da sve rade nezakonito.

Kovačević je ocijenio da će brojanje glasova trajati minimum sedam dana, a moguće i duže.

On je rekao da je od 63 lokalne zajednice u Republici Srpskoj u više od 45 pobijedio Dodik, da je kristalno čista pobjeda Dodika, Cvijanović i SNSD-a i da će to potvrditi ponovno brojanje glasova.

Kovačević je istakao da je Republika Srpska uz Srbiju najstabilnija u regionu i da su u Srpskoj uvijek 20 dana od objavljivanja rezultata formirane sve institucije, koje su se bavile suštinom – interesom građana Srpske i zaštitom Republike.

– Neko sada želi Republiku Srpsku da destabilizuje i da u trenutku kada je i Srbiji potrebna stabilna Srpska da oslabi i Srpsku i Srbiju i kompletan srpski narod. Mi ćemo se protiv toga boriti svim silama – poručio je Kovačević.

 

Podijeli ovaj članak