Košarac napada: Bećirović je i danas mali da bi mogao da govori o tekovini srpskog naroda

3 min. čitanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović svojim tragikomičnim i besmislenim izjavama pokazuje opasno nepoštovanje srpskog naroda, Republike Srpske i njenih najviših institucija koje predstavljaju izraz političke volje Srba kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

“Bećirović se služi krupnim neistinama i podvalama, u pokušaju da bude veći musliman od Bakira Izetbegovića i da se dodovori bošnjačkim biračima. Istorijska je istina, koju nikad niko neće moći da izbriše i poništi, da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, na osnovu ranije izražene plebiscitarne volje srpskog naroda i odluke narodnih poslanika u tadašnjoj Skupštini srpskog naroda u BiH. Bećirović je tada bio mali, a i danas je mali da bi o tako velikoj odluci i tekovini srpskog naroda mogao da govori”, poručio je Košarac.

On je u izjavi za Srnu naglasio da je Opšti okvirni sporazum o miru u BiH, koji je dogovoren i parafiran u Dejtonu 21. novembra 1995. godine, potvrdio postojanje Republike Srpske i volje srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika.

“Omalovažavanje ili negiranje tih istorijskih činjenica ne može donijeti ništa dobro ni Bećiroviću, niti bilo kome ko se na taj način odnosi prema Republici Srpskoj i istoriji srpskog naroda na ovim prostorima”, upozorio je Košarac.

On je dodao da je Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH formiran ovaj i ovakav Ustavni sud BiH, koji ne može, niti smije biti stariji od tog sporazuma i Ustava BiH kao jednog od aneksa tog sporazuma.

“Izlaskom srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH otvoren je prostor za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi eliminisao strane sudije i Ustavni sud vratio u okvire Ustava BiH. Dok se to ne dogodi, nijedna odluka Ustavnog suda BiH neće imati legitimitet, posebno u Republici Srpskoj”, poručio je Košarac.

On je upozorio Bećirovića na činjenicu da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik takođe predstavlja volju srpskog naroda izraženu na demokratskim izborima.

“Prizivanje bilo kakvih sankcija protiv izabranog predsjednika Republike Srpske, pogotovo intervencija nelegalnih i nepriznatih stranaca, predstavlja takođe ozbiljno i opasno nepoštovanje volje Srba, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, te snažno potkopavanje suvereniteta, Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava Republike Srpske i Ustava BiH. To je siguran put u razgradnju ove zemlje i uvjeren sam da su toga svjesni svi kojima se Bećirović obraća”, zaključio je Košarac.

Podijeli ovaj članak