Konfuzija u redovima CIK-a/Ko je zapravo potpredsjednik RS? – Nije Ivan Begić već…

2 min. čitanja

CIK BiH je danas saopćio rezultate ponovnog brojanja glasova za nivoe predsjednika i potpredsjednika RS. Međutim prilikom najave pobjednika za potpredsjednika RS greškom su rekli da je uz Ćamila Durakovića potpredsjednik i Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.

Nakon završetka sjednice, predsjednik CIK-a Suad Arnautović se obratio novinarima koji su bili tu rekavši im da je došlo do zabune zbog upadanja u riječ kada je riječ o potpredsjedniku iz reda hrvatskog naroda, a kako nezvanično saznajemo, najviše glasova je ipak dobio Davor Pranjić, kojeg su podržale hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a.

Do preokreta je pak došlo iz reda bošnjačkog naroda, gdje je najviše glasova ipak osvojio nezavisni kandidat Ćamil Duraković, a ne Senad Bratić ispred koalicije Pokret za državu.

U utrci za predsjednika RS-a je pobijedio Milorad Dodik, a članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina je rekla na sjednici danas, da je to potpuno jasna i sigurna stvar, očigledno zbog velike razlike u glasovima. Međutim, ona poručuje da bi moglo doći ponovo do promjene u pogledu potpredsjednika ukoliko bi ispravili sve malverzacije i nepravilnosti (što ponovnim brojanjem nisu u potpunosti uspjeli uraditi).

Naime, oni prilikom brojanja uopšte nisu mogli pronaći više od 60 vreća zbog nepravilnog pakovanja materijala na biračkim odborima, a primijećene su i malverzacije koje su prijavljene Tužilaštvu BiH.

Podijeli ovaj članak