Konaković u intervjuu na HRT-u: U bh. institucijama će se odlučivati o unutrašnjim pitanjima BiH

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 koja se emituje u programu Hrvatske radio-televizije (HRT).

Tom prilikom Konaković je govorio o odnosima BiH i Hrvatske, kao i o interesima Hrvatske za Hrvate u našoj zemlji.

Govoreći o svojim prvim posjetama na novoj pozicij, lider NiP-a je rekao da je namjenski izabrao Hrvatsku kao prvu destinaciju za posjetu u regiji.

– Skoknuo sam do Brisela prije nego što smo mi uskladili termine. Naravno, prva destinacija u regiji je bila Hrvatska. Smatram to za nijansu boljom destinacijom od ostalih u regiji, jer mislim da su odnosi Hrvatske i BiH i generalno politička stabilnost ovog dijela jugoistočne Evrope preduslov za bilo kakav pomak u bilo kojoj sferi ili reformi života, rekao je Konaković.

- Oglas -

Ističe da je regionalna stabilnost veoma važna te dodaje da u BiH nema dogovora bez sve tri strane.

– Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna, poručio je on.

Jasna mu je, kako kaže, zainteresovanost Hrvatske za Hrvate u BiH, ali napominje da će se o unutrašnjim pitanjima naše zemlje odlučivati u državnim institucijama.

– Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama, istakao je Konaković.


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare