Konaković razgovarao sa ambasadorom Ukrajine: BiH će nastaviti sa podrškom ovoj zemlji

3 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se s ambasadorom Ukrajine za BiH sa sjedištem u Zagrebu Vasilijom Kiriličem pri čemu su razgovarali su o aktuelnoj situaciji u obje zemlje, kao i mogućnostima saradnje BiH i Ukrajine u narednom periodu, javlja Anadolija.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da je tokom sastanka održanog u petak Kirilič izrazio zahvalnost BiH za iskazanu podršku u borbi Ukrajine protiv ruske agresije, istakavši da je svaki vid podrške od velikog značaja u odbrani svoje zemlje i svog naroda. Izrazio je nadu da će se ova podrška nastaviti i ojačati u narednom periodu. On je informisao Konakovića o toku procesa obnove Ukrajine koji se odvija uz podršku Evropske unije i strateških partnera Ukrajine.

– S tim u vezi, sugerisao je da se u proces obnove uključe i kompanije iz BiH te obavijestio da će se 23. juna u Londonu održati “Konferencija za obnovu Ukrajine” na kojoj bi predstavnici bh. kompanija mogli uzeti učešće, navodi se u saopćenju.

Govorio je i o planiranom održavanju 3. samita “Krimska platforma” 23. augusta za koji će, kako je rekao, poziv biti upućen bh. zvaničnicima.

– Ministar Konaković je istakao da razumije patnje kroz koje prolazi Ukrajina, čiji se teritorijalni integritet i suverenitet napada, i gdje se brane ljudske civilizacijske vrijednosti, a ne samo teritorij. Rekao je da Bosna i Hercegovina svoju vanjsku politiku usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa preuzetim obavezama na putu ka EU, i podržala je odluke Vijeća EU po pitanju Ukrajine, saopšteno je iz Ministarstva.

Konaković je podsjetio da je Vijeće ministara BiH, kao vid pomoći i solidarnosti, uputilo humanitarnu pomoć u iznosu od 300.000 KM narodu Ukrajine nakon agresije Rusije. Istakao je da će Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti pružati podršku Ukrajini. Konaković je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije prestati, kako bi se sadašnja kriza mogla riješila mirnim i diplomatskim putem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnosti održavanja bilateralnih konsultacija BiH i Ukrajine budući da su posljednji put održane 2019. godine, saradnji u području ekonomije, ugovorima koji su fazi usaglašavanja (readmisija, turizam, obrazovanje i nauka), kao i saradnji univerziteta.

Podijeli ovaj članak