Konaković i Szijjarto potpisali Akcijski plan o prijenosu znanja o procesu pristupanja EU

2 min. čitanja
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u BudimpeÅ”ti gdje se jutros sastao s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Nakon svečanog dočeka i sastanka Konakovića i Szijjarta te sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske uslijedio je potpisivanja Akcijskog plana.

Riječ je o Akcijskom planu prijenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Konaković će u okviru radne posjete Mađarskoj, na poziv ministra Szijjarta, sudjelovati na godiÅ”njem sastanku Å”efova diplomatsko-konzularnih predstavniÅ”tava Mađarske na kojem će govoriti o evropskom putu i napretku koji je BiH ostvarila uoči izvjeÅ”taja Europske komisije i odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o vrlo važnom skupu, koji se održava u formi panel diskusije, koji je Mađarska ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU.

Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrÅ”ke naporima Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja. Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Podijeli ovaj članak