Konačno otvoren srednjoškolski centar u Travniku: Doprinijet će kvalitetnijem obrazovanju, možda Travnik doživi i nove nobelovce…

4 min. čitanja

Srednjoškolski centar u Travniku jučer je zvanično otvoren. Oko 1.200 učenika Mješovite srednje škole Travnik (nekada je bila Travnička gimnazija) i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole nastavit će školovanje u modernoj školskoj zgradi izgrađenoj prema evropskim standardima.

Evropski standardi

Simboličnim presijecanjem vrpce Srednjoškolski centar su otvorili Fadil Novalić, federalni premijer, Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona, Bojan Domić, kantonalni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta i Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik.

– Ponosan sam što sam na čelu institucije koja je u velikoj mjeri pomogla izgradnju ove škole, koja je najljepša u BiH. Vlada Federacije za gradnju ovog veleljepnog objekta izdvojila je 11,2 miliona maraka. U pomoć smo pozvali i Vladu Srednjobosanskog kantona zato što je školstvo i ustavna nadležnost kantona. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku ovom, kao i svim drugim projektima u kantonima. Sigurno je da ćemo učestvovati i u sufinansiranju sportske dvorane ove škole, izjavio je Novalić.

Lendo je istakao da su projektantima rekli da žele evropsku školu, da žele objekat za 2.500 učenika i 150 profesora, da žele objekat za budućnost, za narednih 200 godina, da taj objekat bude ponos Kantona i općine Travnik. Zahvalio je svima koji su učestvovali u projektu, projektantima, izvođačima radova koji su želje ispoštovali.

Dobili smo novu instituciju u Travniku koja će puno značiti našem društvu, ističe Domić

– Kažu da je učenje jedan od najvažnijih procesa u čovjekovom životu. Čitav život mi praktički učimo. Dobili smo novu instituciju koja će puno značiti našem društvu. Bez velikih ideja o učenju ne bi bilo velikog industrijskog ili bilo kakvog društvenog napretka. Bez toga društvo ne može rasti, ne može se razvijati, stvarati nove vrijednosti, ne može imati nove liječnike, nove pravnike…, istakao je Domić.

Dautović je napomenuo da će otvaranje škole doprinijeti kvalitetnijem odgoju i obrazovanju, te da se istinski nada da će doprinijeti “da Travnik doživi nove nobelovce, nove profesore, nove doktore, nove inženjere…”.

Slijedi selidba

Nadam se da će ovo doprinijeti da Travnik doživi nove nobelovce, profesore, doktore i inženjere, kaže Dautović

– Neko će kazati da sve ovo predugo traje, jer je počelo 2006. Neko će kazati da smo projekat završili jako brzo, imajući u vidu da su finalni radovi počeli u februaru ove godine. Složiću se sa oboje. Ono što je najvažnije je da je Travnik dobio ono što je dugo čekao, a to je moderan školski objekat, poručio je Dautović.

Gradnja škole počela je 2009, a zaustavljena je 2011. zbog nedostatka sredstava. U 2012. godini lokalna zajednica je vratila zgradu Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić”, koji je od te godine počinje koristiti. Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola nakon toga je preseljena u objekat nekadašnjeg Đačkog doma, dok je Mješovita srednja škola Travnik ostala raditi u dijelu zgrade Vrhbosanske nadbiskupije. Učenici dvije škole u narednim danima trebali bi preseliti u novu zgradu.

Podijeli ovaj članak