Konačna potvrda: Milanko Kajganić i zvanično postaje glavni tužilac BiH?

2 min. čitanja

Naredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zakazana je za četvrtak 20. oktobra. Jedna od tačaka dnevnog reda je i imenovanje glavnog tužioca BiH.

Ukoliko ne dođe do nekog velikog obrata ili iznenađenja, na ovu funkciju bi trebao biti imenovan sadašnji vršilac dužnost glavnog tužitelja BiH Milanko Kajganić.

Podsjećanja radi, uoči prošle sjednice VSTV-a jednu od kandidatkinja za ovu poziciju Diana Kajmaković Ministarstvo fiansija SAD-a je uvrstilo na crnu listu zbog “podrivanja demokratije i vladavine zakona u BiH”. Zbog toga je prošle sedmice Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu protiv nje u vezi sa navodima iz američke odluke.

Zbog toga je Podvijeće VSTV-a koje je sačinjavalo rang listu najuspješnijih kandidata predložilo da se ponovi konkurs za izbor glavnog tužioca, ali je VSTV odbio taj prijedlog.

Osim toga, na dan održavanja prošle sjednice VSTV-a kandidat Miroslav Janjić je odustao od kandidature, tako da je Kajganić ostao jedini pretedent na ovu poziciju. Zbog toga se očekuje da bi VSTV u četvrtak bez puno problema moglo izglasati odluku o njegovom imenovanju.

Za nadati se da će Kajganić biti prvi glavni tužilac BiH koji će dočekati kraj mandata, jer su svi njegovi prethodnici Marinko Jurčević, Milorad Barašin, Goran Salihović i Gordana Tadić morali podnijeti ostavku ili su bili smijenjeni prije isteka mandata.

Podijeli ovaj članak