Komšić odgovorio na Schmidtove optužbe: Niko ne želi poništiti identitete, želimo jednakost građana, pomiješao je kruške i jabuke

3 min. čitanja

Večeras u 21.00 sati u programu O kanala pogledajte izborni intervju sa članom Predsjedništva BiH i kandidatom za člana Predsjedništva na Općim izborima 2022. godine Željkom Komšićem.

Razgovarali smo o mogućim potezima, ali i porukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, politikama zvaničnog Zagreba i predsjednika Hrvatske Zoran Milanović, te politikama Milorada Dodika, njegovim sastancima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Komšić se, između ostalog, osvrnuo na izjavu Christiana Schmidta od prije dva dana, kada je visoki predstavnik, očigledno mislivši na člana Predsjedništva BiH, kazao kako “oni koji kažu ‘sad ćemo napraviti revoluciju i poništit ćemo sve identitete‘, također ne rade u korist poboljšanja stvari”.

Kazao je Komšić kako ne pravi nikakvu revoluciju. Kada bi je i pravio, i kada bi mislio da je potrebna u Bosni i Hercegovini, djelovao bi drugačije.

– To bi sigurno bilo mnogo, mnogo drugačije i žešće nego što Schmidt može i da zamisli. Ne znam ko mu je savjetovao da takvu rečenicu izgovori, ili je to iz njegove glave. Onda je još gore. Kakve identitete? Ko govori o brisanju identiteta? Ko to može nama odnijeti naše identitete? Ko to nama može ukinuti pravo da budemo Bošnjaci, Srbi, Hrvati, vjernici, ateisti, muslimani, katolici, pravoslavci, jevreji i Romi? Ko je taj ko to može? Pa ne postoji niko na svijetu ko to može bilo kome da uradi. Ne govorim o ukidanju identiteta. Ja govorim o jednakosti ljudi u Bosni i Hercegovini. Dovođenju u isti nivo svih ljudi, bez obzira ko su i šta su, ističe.

Dodaje Komšić kako priča o građanskoj državi, da stvar bude apsurdnija, najviše ide u korist onima koji su manjina.

– Objasnite mi, kako to da odgovara, naprimjer, jevrejima ili Romima u BiH priča o građanskoj državi, a ne odgovara Hrvatima koji su najmalobrojniji konstitutivni narod? O čemu oni pričaju? Bojim se, ili Schmidt je pod uticajem nekih politika koje stvari vide na pogrešan način u BiH, pa on sam iznosi takve zaključke, ili se vodi takvim predstavama i slikama o Bosni i Hercegovini. Ja bih mu preporučio da ode malo među obične ljude i da se makne sa asfalta. Pa da vidi šta oni kažu na tu temu. Ko je taj ko meni može ukinuti moj identitet? Pa i da mi ga zabranite, on će ostati moj. I ja ću samo biti ponosniji na njega. Niko o tome ne govori. Pobrkao je gospodin Schmidt kruške i jabuke, ali to je, izgleda, njemu svojstveno, nažalost, kazao je Komšić.

Intervju sa Željkom Komšićem – u 21.00 na O kanalu. Razgovarao – Kenan Ćosić.

Podijeli ovaj članak