Komšić na obilježavanju 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa ARBiH: Nisu nas uvažavali dok Armija nije postala jaka, a onda kažu…

3 min. čitanja

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovao je svečanom obilježavanju 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

On je rekao da je važno govoriti o ovim stvarima.

– Imao sam jedan pripremljen govor i odlučio sam da ga promijenim. Dvije stvari su u ovoj cijeloj priči važne, važno je da se mi pojavimo i kažemo da smo svoj zadatak i dužnost prema svojoj državi radili časno, hrabro, na početku nesvjesni snage neprijatelja, ali odlučni da ne damo svoju zemlju, rekao je Komšić.

Govoreći o strancima, Komšić je kazao kako su nas oni u početku ostavljali na milost i nemilost dušmanima ove zemlje. Tek kada je Armija RBiH postala jak faktor, onda su i probosansku stranu počeli uvažavati kao faktor u pričama oko završetka agresije na BiH.

– Uspjeli smo doći do tog trenutka da je Armija RBiH, sa jedinicama MUP-a RBiH, došla do tog stadija da je postala toliko moćan faktor, da nas počnu uvažavati kao pravog sagovornika u pričama o završetku rata. Do tada, oni su nas ostavljali dušmanima ove zemlje. Slali su nam neku humanitarnu pomoć da ne umiremo od gladi, kako nas oni ne bi nosili na duši, kazao je on.

Dodao je da je ove stvari rekao zbog zaključaka koje treba izvući za budućnost.

– Onog trenutka kada je Armija poslala takva sila, da je počela izvršavati operacije oslobođanja ove zemlju, tada su rekli – stani. Uredu, pristali smo, jer normalnom čovjeku nikada nije do rušenja i stradanja. Čini mi se da ta naša volja da stanemo i zaustavimo se, jednostavno nije proizvela efekat kojem smo se nadali, istakao je Komšić.

Lideru DF-a smeta što su pojedinci iz međunarodne zajednice, nakon završetka rata, pokušavali izjednačiti branioce i agresore na našu zemlju.

– Nakon toga su nas ‘udarali u glavu‘ govoreći nam da ne pričamo o tim stvarima, o onome što smo vidjeli. Jer, pobogu, svi ste vi isti, svi ste vi činili zločine jedni prema drugima. Ne, ne, neće ići tako. Mnogi su na to pristali, jer k‘o biva nije politički korektno govoriti o ovim stvarima. A vrlo je politički korektno govoriti o ovim stvarima, govoriti o istini, jer mi nismo išli u tuđa dvorišta da ubijamo, palimo i silujemo, mi smo samo branili svoje, poručio je, između ostalog, lider DF-a. 

Podijeli ovaj članak