Kojović: Dodik je kao dijete kojem se ponudi marka sada ili pet sutra, on odmah hoće marku

3 min. čitanja

Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je kako i sam spada u grupu onih koji su optimisti, koji vjeruju da će biti ovo jako dobar mandat za državu BiH.

On je također komentarisao odlazak partnera iz vlasti, lidera SNSD-a Milorada Dodika u Moskvu ocjenjujući da se entitetski predsjednik ponaša kao dijete.

U srijedu slijedi nastavak 6. sjednice Predstavničkog doma, prekinute 19. aprila. Više od mjesec dana pauze. Jesu li se u međuvremenu izgladili odnosi u vladajućoj koaliciji?

– Imali smo neke druge aktivnosti. Jedna od stvari sa kojom smo se suočili jeste da smo zatekli dosta stvari na lageru. Vi sad morate usvajati izvještaje jer je u prethodnom mandatu Parlament bio blokiran.

Šta mislite da je bio glavni razlog napuštanja sjednice od partnera u vlasti iz Republike Srpske, da li je to bio zakon o nepokretnoj imovini, gasne interkonekcije ili to što je opozicija iz RS napustila sjednicu?

– Ne znam, ali znam da oni dolaze na ovu sjednicu. Mislim da ćemo uspjeti prevazići…

Šta se u međuvremenu promijenilo pa očekujete da stvari krenu u dobrom pravcu?

– Teško je racionalno objašnjavati iracionalne poteze kao što je i današnji, odlazak Dodika u Moskvu. Imate neke političke stranke koje funkcioniš po modusu operandiju iz prethodnog mandata – kad im se nešto ne sviđa izađu sa sjednice. Nije sada nova koalicija presjekla vrpcu i onda će sve krenuti, ali uspjevamo pronaći metode da fukcionišemo.

Milorad Dodik je otputovao u Moskvu. Sa kojim ciljem? Da li će biti to tema u Bruxellesu?

– Ja se nadam da hoće. Dodik sve više postaje izolovan i niko više u EU ne razmišlja na način da je ovo odlazak zvaničnika iz BiH nego više kao o odlasku proputinovskog čovjeka. Dodik gleda stvari pragmatično. Ide tamo da sredi neku cijenu za plin što je lijepa stvar, ali zanemarivanje svih drugih etičkih i političkih faktora je zaista ne mogu shvatiti. On reaguje kao dijete kojem se sada daje marka ili pet sutra, on hoće odmah marku.

Vijeće ministara u međuvremenu se sastaje svakog četvrtka. Sve što se nađe na dnevnom redu – bude usvojeno. No, pitanje je, šta će od toga proći parlamentarnu proceduru?

– Imali smo takve slučajeve i u prošlom mandatu. To je djetinjasta, infantila igra. Neće sve biti drugačije, ali sam jedan od optimista koji vjeruju da će biti ovo jako dobar mandat, kazao je Kojović za N1.

Podijeli ovaj članak