Koalicija “Pod lupom”: Obrađen je 91 slučaj težeg kršenja izbornih pravila, a izlaznost najgora od 2006. godine

4 min. čitanja

Preliminarna ocjena izbornog dana za Opće izbore 2022. godine Koalicije “Pod lupom” je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu s Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima.

Unapređenje izbornog procesa

Direktor Koalicije Dario Jovanović i PR koordinator Hasan Kamenjaković su danas na konferenciji za medije kazali da su primjetna poboljšanja u odnosu na prethodne izborne cikluse, a što je dobrim dijelom rezultat implementacije 14 preporuka Koalicije “Pod lupom” samo za ove izbore tj. niza tehničkih unapređenja u procesu glasanja na izborni dan.

Također je zabilježeno manje slučajeva zloupotreba pomoći pri glasanju i porodičnog glasanja.

Pravni tim Koalicije “Pod lupom” obradio je 91 slučaj težeg kršenja izbornih pravila, od kojih bi, kako je Jovanović kazao, dio mogao imati uticaj na izborni rezultat na predmetnim biračkim mjestima. Zabilježeni su pritisci na birače i druge procesne nepravilnosti, od kojih se izdvajaju nepravilnosti tokom glasanja.

– Zabilježene nepravilnosti ukazuju na potrebu dodatnog unapređenja izbornog procesa u kvalitativnom smislu, posebno u segmentima sprečavanja krivičnih djela koja se odnose na nedozvoljene pritiske na birače i reforme biračkih odbora, prije izbornog dana, istakao je Jovanović.

Na izborni dan, dodao je, potrebno je uvođenje novih tehnologija – elektronske identifikacije birača, skeniranja glasačkih listića i elektronske tabulacije rezultata glasanja. 

Koalicija “Pod lupom” očekuje da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača.

Pozdravljaju aktivnije učešće tužilaštava i izborne administracije u suočavanju sa problemima koji postoje u izbornom procesu.

Također su naveli da CIK BiH javnosti pokušava sve probleme transparentno predstaviti, što smatraju velikim napretkom i promjenom u odnosu na prije kada su igorisali probleme.

Ono što je loše, po mišljenju Jovanovića, je da je izlaznost na izborima najgora od 2006. godine, niža čak za jedan posto u odnosu na pandemijsku godinu.

Koalicija “Pod lupom” obrađivala je i rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH na statistički reprezentativnom uzorku biračkih mjesta.

– Možemo potvrditi da su rezultati za sve tri utrke za članove Predsjedništva BiH unutar margine statističke greške, što znači da su u skladu sa rezultatima koje je objavila CIK BiH i koje još uvijek obrađuje CIK BiH, navedeno je.

Korupcija

Izlaznost je bila najniža, 50,3 posto, sa marginom statističke greške od 1,11 posto, na 0,99 procentnom intervalu tačnosti.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su neometano pratili rad lokalnih izbornih komisija (LIK) uz izuzetke u dvije općine.

Glasački materijal od biračkih odbora je u 81 posto slučajeva zapriman u prostorijama LIK/OIK-a, u ostalim slučajevima glasački materijal je zapriman u sportskim dvoranama, domovima kulture, iznajmljenom prostoru i slično.

U pet općina/gradova, svi članovi LIK-a nisu bili u prostorijama LIK-a i u šest općina/gradova su uloženi prigovori na rad LIK-a. 

Jovanović je zaključio da problem države nisu izbori, nego korupcija, te da bez obzira ko pobijedi na izborima, politika se mora mijenjati.

Ove godine je Koalicija “Pod lupom” imala oko 2.000 posmatrača, raspoređenih na 951 biračko mjesto, na 140 lokalnih izbornih komisija, sa 100 mobilnih timova. 

Podijeli ovaj članak