Ko je pisao lažne dijagnoze u KS-u? / Oglasili se iz ZZO: U pitanju je jedan doktor, svi recepti realizovani u istoj apoteci

2 min. čitanja

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS oglasio se nakon što je u medijima objavljena priča o zloupotrebi pacijenata kojima su se u zdravstvene kartone upisivale lažne dijagnoze.

Navode kako su upoznati sa cijelim slučajem, te da će relevantnu dokumentaciju poslati Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

– Odmah po prijemu prijave poduzete su aktivnosti na utvrđivanju činjenica. Do ovog momenta možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u periodu april-septembar 2021. godine. Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi recepti su realizovani u jednoj apoteci, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor, rekli su iz ZZO KS.

Iz ZZO KS kažu kako se sve dešavalo u vrijeme velikog pritiska na zdravstveni sistem tokom pandemije. Dodaju da se takve situacije koriste za razne zloupotrebe.

– Ako imamo na umu da se recept ne može realizirati (u redovnim okolnostima i ukoliko se postupa u skladu sa propisima) bez pokazivanja zdravstvene legitimacije ovlaštenom licu u ugovornoj apoteci, onda su jasne indicije da se eventualna zloupotreba desila dogovorom više lica, istakli su.

Nakon što prikupe sve informacije, Zavod će cjelokupnu dokumentaciju proslijediti Tužilaštvu KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Podijeli ovaj članak