Kazna se može kupiti, kao i lažne diplome: Afera sa školom Multilingua u Sanskom Mostu završena je smiješnim kaznama za optužene

4 min. čitanja

Kantonalni sud u Bihaću završio je i drugostepeni postupak u predmetu škole za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta, poznatog slučaja prodaje diplome iz videa portala Žurnal, izrekavši konačnu presudu Senadu Pehlivanu, Šemsudinu Habiboviću i Neiri Šabić.

Tresla se gora…

Sud je potvrdio prvostepenu presudu Habiboviću, vlasniku Multilingue, i Šabićki, koja je vršila dužnost direktora, dok je Pehlivan, posrednik koji je na videu novinarki nabavio diplomu, ovom presudom oslobođen.

Prvostepenom preinačenom presudom prvooptuženom Pehlivanu izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, drugooptuženom Šemsudinu Habiboviću jedinstvena kazna zatvora od 13 mjeseci, a trećeoptuženoj Neiri Šabić uslovna osuda sa utvrđenom kaznom zatvora od 8 mjeseci i rokom provjere od tri godine.

Prema ovoj presudi, pedesetpetogodišnji Šemsudin Habibović mora u zatvor na 13 mjeseci. S obzirom na to da se radi o kazni ispod dvije godine, očekuje se da će okrivljeni svoju kaznu “otkupiti”, što je česta praksa u pravosudnim institucijama USK-a, kojoj najčešće pribjegavaju rukovodioci i političari, a i sam Habibović je do izbijanja afere bio vijećnik A SDA u Sanskom Mostu.

– Trinaest mjeseci je blaga kazna za rasturanje diploma, a prodaja diploma je društveno opasnija i od prodaje heroina, kazao nam je profesor Univerziteta u Bihaću Genc Trnavci, od kojeg smo zatražili reakciju na epilog ovog predmeta.

Pehlivan i Habibović su se teretili da su u decembra 2018. zajedno pripremali prodaju diplome Azri Omerović, novinarki magazina Žurnal koja je istraživala ovu vrstu raširenog kriminala. Omerović je kontaktirala Pehlivana, koji joj je obećao da će najkasnije do polovine januara od njemu poznatih osoba nabaviti diplomu srednje medicinske škole – zanimanje medicinski tehničar, a da ona ne prisustvuje nastavi i programu prekvalifikacije.

Za ovu uslugu dogovoreno je da novinarka Omerović Pehlivanu preda 2.490 KM prilikom uručenja diplome. Habibović i Pehlivan su, prema optužnici, skrojili plan kako da novinarka Žurnala praktično za manje od mjesec završi cijelu srednju medicinsku školu. Prema pisanju Žurnala, kompletno “školovanje” novinarke Omerović u izvedbi dvojca Pehlivan – Habibović trajalo je 17 dana. Habibović je sa Neirom Šabić, direktoricom PU Centar za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most, sačinio krivotvorenu diplomu srednje medicinske škole na ime Azre Omerović, nakon čega je takvu diplomu predao Senadu Pehlivanu.

Drugi predmet

Pehlivan se 3. januara 2019, u svrhu predaje lažne diplome i preuzimanja novca, sastao sa Azrom Omerović i predao joj taj dokument, ali do predaje prethodno dogovorenog novčanog iznosa nije došlo, jer mu je neposredno nakon predaje diplome Omerović otkrila da se radi o projektu istraživačkog novinarstva.

U Unsko-sanskom kantonu je paralelno sa ovom aferom otvorena istraga u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i Centru za obrazovanje Vita Plus, vlasnika Admira Hadžipašića. Izuzeta je velika količina dokumentacije, sličnih diploma koje su zavedene u dokazni materijal, te je saslušano oko 70 svjedoka, ali još nije došlo do podizanja optužnice.

Podijeli ovaj članak