Kao da je “prepisivao” od Čovića: Kakvu je poruku Vučić uputio političarima u RS

2 min. čitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić postao je pravi stručnjak za balansiranje sjedeći na više stolica istovremeno. Već mjesecima tu vještinu pokazuje balansirajući između EU i Rusije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu. U posljednjih mjesec dana ovu vještinu primijenio je i na odnose sa političarima u RS-u.

Naime, dva najjača politička bloka u RS-u, jedan predvođen SNSD-om, a drugi SDS-om i PDP-om, se već neko vrijeme “ubiše” dokazujući ko je bliži Vučiću, nastojeći na taj način “kupiti” povjerenje birača u RS-u. Sam Vučić još se nije izjasnio ko mu je bliži. Tako još nikome iz RS-a nije čestitao izbornu pobjedu.

Vještinu balansiranja, kada je u pitanju RS, nije napustio ni prilikom sinoćnjeg gostovanja na Prva TV.

– Srpsko-srpskih sukoba ne smije biti i to je jedina poruka političarima u Republici Srpskoj, gostujući u emisiji Prva tema. 

Potom je uputio poruku koja se može odnositi na bilo koji od dva bloka, a koja je jako slična onoj koju je izgovorio predsjednik HDZ-a Dragan Čović obraćajući se sa govornice Narodne skupštine RS-a.

– Šta god bilo Republiku Srpsku moraju da sačuvaju. Narod moraju da sačuvaju, a mi smo tu da ih uvijek podržimo. Želim da se smire tenzije u Republici Srpskoj, kazao je Vučić.

U nastavku emisije govorio je i o Bošnjacima iz Sandžaka.

– Nama je potreban bratski odnos sa Bošnjacima, neće biti lako stići do toga. Moramo da radimo i razgovaramo sa njima. Uložili smo u Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, pa i u Priboj, više nego u prethodnih 70 godina. Oni su građani Srbije, i ja se nadam da ćemo vidjeti više oficira i generala Bošnjaka. To je njihova vojska, nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ne bude više nikakvih sukoba sa Bošnjacima, poručio je Vučić.

Podijeli ovaj članak