Kako preživjeti?! / Potrošačka korpa iznosi oko 2.905 KM, a prosječna plata je 1.138 KM

2 min. čitanja

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar ove godine iznosi 2.905,46 KM. 

Istovremeno, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za august 2022. iznosila je 1.138 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 39,17 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 18,69 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana 43,85 posto, stanovanje i komunalne usluge 12,53 posto, higijena i održavanje zdravlja 7,89 posto, obrazovanje i kultura 9,64 posto, odjeća i obuća 14,45 posto, prevoz 4,75 posto i održavanje domaćinstva 6,89 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Podijeli ovaj članak