Kako je Ministarstvo obrazovanja FBiH raspodijelilo 575.000 KM, jesu li podnosioci zahtjeva ispunili kriterije?

4 min. ─Źitanja

Utvr─Ĺeno je da je kod svih uposlenika Ministarstva, obuhva─çenih uzorkom, radno vrijeme od 8.00 do 16.30 sa pauzom od 11.00 do 11.30 sati.

Federalni revizori u Izvje┼ítaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i za 2022. godinu imali su, izme─Ĺu ostalog, zamjerke kod raspodjele vi┼íe od pola miliona KM prikupljenih od igara na sre─çu. Naveli su i kako Ministarstvo nije smjelo ponovo dati novac univerzitetima u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Biha─çu jer za transfer u 2021. godini nisu dostavili izvje┼ítaje o utro┼íku.
Podjela novca na osnovu posebnih kriterija koji nisu mjerljivi 
Revizori su ukazali i na na─Źin evidentiranja radnog vremena.

– Revizijom smo utvrdili da je raspodjela prikupljenih sredstava od igara na sre─çu u 2022. godini izvr┼íena primjenom kriterija koji su op─çeniti i nisu mjerljivi, zbog ─Źega je dodjela sredstava podlo┼żna subjektivnoj procjeni ─Źlanova komisije za ocjenu pristiglih zahtjeva. Tako─Ĺer, propisana dokumentacija koju dostavljaju podnosioci zahtjeva ne potvr─Ĺuje ispunjenost propisanih kriterija – naveli su federalni revizori i dodali:
– S obzirom na to da je raspodjela prikupljenih sredstava od igara na sre─çu za projekte “Za┼ítita prava djece koja su ┼żrtve zlostavljanja, pedofilije i prosja─Źenja”i “U─Źe┼í─çe u lije─Źenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sre─çu i kocki” u iznosu od 575.085 KM izvr┼íena najve─çim dijelom na osnovu posebnih kriterija koji nisu mjerljivi i za koje nije definirana dokumentacija, odnosno dokaz o njihovom ispunjavanju, nije osigurano efikasno upravljanje bud┼żetskim sredstvima u skladu sa Zakonu o bud┼żetima u FBiH.
Ukazali su i na transfer prema ─Źetiri univerziteta koji je blizu 200.000 KM.
– ─îlanom 57. Zakona o bud┼żetima u FBiH je predvi─Ĺeno da korisnici transfera koji nisu dostavili izvje┼ítaje o namjenskom utro┼íku sredstava nemaju pravo aplicirati za dodjelu sredstava u narednoj fiskalnoj godini. Ministarstvo je, i pored ─Źinjenice da Univerzitet u Sarajevu (33.017 KM), u Tuzli (33.170 KM), u Biha─çu (33.333 KM) i u Zenici (33.307 KM) nisu dostavili izvje┼ítaje o namjenskom utro┼íku Transfera za finansiranje bolonjskog procesa iz 2021. godine, njima dodijelilo sredstva ovoga transfera u ukupnom iznosu od 199.421 KM, u identi─Źnim iznosima i za 2022. godinu – navode federalni revizori.
Za odvojeni ┼żivot, tro┼íkove smje┼ítaja, izdvojeno 11.303 KM┬á
Osvrnuli su se i na evidencije prisustva na poslu.
– Utvrdili smo da je kod svih uposlenika obuhva─çenih uzorkom radno vrijeme od 8.00 do 16.30 sa pauzom od 11.00 do 11.30 sati. S obzirom na to da je kod svih uposlenika iskazano identi─Źno vrijeme po─Źetka i kraja radnog vremena, kao i vrijeme kori┼ítenja pauze, ne mo┼żemo potvrditi vjerodostojnost sa─Źinjenih evidencija o provedenom vremenu na radnom mjestu, odnosno da je uspostavljena evidencija o radnom vremenu u skladu sa Pravilnikom o sadr┼żaju i na─Źinu vo─Ĺenja evidencije o radnicima i drugim licima anga┼żiranim na radu. O navedenoj neuskla─Ĺenosti data je preporuka u Pismu menad┼żmentu za 2022. godinu, po kojoj nije postupljeno – navodi se u revizorskom izvje┼ítaju.
U Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke u 2022. godini za pla─çe i naknade zaposlenih izdvojeno je 1,2 miliona KM, ta─Źnije 1.281.331 KM.
Od toga za topli obrok (84.638 KM), jednokratnu pomo─ç (38.880 KM), otpremnine zbog odlaska u penziju (23.313 KM), regres za godi┼ínji odmor (20.709 KM), za prijevoz sa posla i na posao (19.521 KM), za pomo─ç u slu─Źaju te┼że invalidnosti (6.712 KM). Zatim, za odvojeni ┼żivot, tro┼íkove smje┼ítaja i prijevoza korisnicima odvojenog ┼żivota izdvojeno je 11.303 KM.
Faktor.ba
Podijeli ovaj ─Źlanak