Kako bi kupio sebi automobil mladi stručnjak nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

4 min. čitanja

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Novog Grada, kako bi ostvario svoj san i kupio sebi automobil, svojom voljom uzeo je tacnu u ruke i nauku zamijenio poslom konobara.

On za Nezavisne novine govori da je na PMF-u u Novom Sadu završio opštu fiziku, te je nakon toga na Katedri za nuklearnu fiziku diplomirao sa prosjekom 8,5.

“Nakon toga sam se odselio u Prag i živio tamo godinu dana, te na Karlovom univerzitetu završio kurs češkog jezika. Tamo sam bio i zaposlen, ali sam se silom prilika vratio u svoj rodni grad. Jedno vrijeme sam predavao matematiku u osnovnoj školi, pa sam radio kao zamjena za učitelja u drugoj osnovnoj školi, ali to je isteklo”, priča Dušan svoju priču.

On je, kako ističe, pred sebe postavio ambicije i ciljeve kako bi kupio automobil, te mu izvor prihoda, radeći kao zamjena u osnovnim školama, nije bio dovoljan da to postigne.

“Zbog toga sam se odlučio da se zaposlim kao konobar, to je bio moj izbor. Od početka februara radim ovaj posao i mislim da sam se dobro snašao”, kaže Dušan.

Na pitanje da li je predavao konkurse za zaposlenje u svojoj struci u obrazovanju, Dušan je rekao da nije jer je, kako kaže, još u toku srednje škole shvatio kako funkcioniše sistem.

“Ne želim da se utopim u sistem i zarađujem svoje radno mjesto na osnovu nekog broja glasova ili zaokruživanjem nekih imena na listama, to nije moj cilj. To je i bio razlog što sam otišao odavde sa 18 godina. Trenutno ne planiram da se zadržavam na ovim prostorima, ali dok sam tu, ne želim da ulazim ni u kakve minuse i smatram da je ovo možda teži, ali efikasniji put da dođem do automobila”, naglasio je Dubajić.

Ciljevi u budućnosti su mu da pronađe radno mjesto u inostranstvu, jer se već uvjerio da kolektivi, firme i sistemi u drugim zemljama više cijene njegove kvalitete nego što je to slučaj u Republici Srpskoj.

“Planiram da odem negdje gdje će moj rad, trud, zalaganje i znanje biti više cijenjeni. Meni je žao što to govorim, ali jednostavno je takva situacija. Naravno da bih volio da ostanem i doprinesem svojoj zajednici, jer znate kako kažu, ‘nigdje nije kao kod kuće‘, ali situacija je da čovjek mora da traži bolje za sebe. Bio bih spreman da ostanem i nastavim svoj život u Novom Gradu i Republici Srpskoj, ukoliko bi mi to uslovi omogućili i ukoliko ne bih bio uslovljen partijskim zapošljavanjem. Trenutno je kod nas aktuelna situacija u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovsku goru, a ja sam jedan od rijetkih stručnjaka u našoj lokalnoj zajednici koji bi mogao dati objektivan stav ili naučno mišljenje o tom pitanju. Upućen sam u te stvari i dovoljno sam stručan da dam svoje mišljenje. Ipak, upitna je procjena stručnosti od strane nadležnih organa kad je ova tematika u pitanju. Nažalost, prioriteti su, vjerovatno, neki drugi kvaliteti”, zaključuje razgovor za Nezavisne novine ovaj mladi stručnjak.

Podijeli ovaj članak