Kabić ostao bez mandata, iako je povukao ostavku: “Ovo je vrlo specifična situacija”

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je zamjenski mandat Dragoslava Kabića (SNSD) dodijelila je njegovom stranačkom kolegi Ognjenu Vukojeviću iako je Kabić tu ostavku povukao.

Podsjećamo, Kabić je ostavku prvobitno podnio zbog izbora za ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS-a. Ostavku je povukao 23. decembra, nakon što je podnio ostavku na ministarsku funkciju.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar pojasnio je da je, bez obzira što je Kabić povukao osvaku, sudska praksa takva da mandat prestaje danom podnošenja ostavke.

– Ovo je vrlo specifična situacija. Radi se o narodnom poslaniku koji je dao ostavku radi izbora za ministra u Vladi RS-a. Desilo se nešto što je neuobičajeno, a to je da je Kabić u roku od 24 sata podnio ostavku. Bez obzira na činjenicu što je ostavka povučena, sukladno sudskoj praksi Suda BiH, SIP je dužan da mora utvrditi prestanak manadata. Sud je nedvosmisleno u više sudskih presuda istakao da mandat prestaje danom podnošenja ostavke iz razloga pravne sigurnosti i sprečavanja manipulacija, rekao je Bakalar.

CIK je jučer dodijelilo zamjenske mandate u NSRS-u Zoranu Kokanoviću, Milici Lovrić, Borivoju Obradoviu i Amiru Hurtiću, te usvojio ostavke koje su, zbog izbora na nespojivu funkciju podnijeli Petar Đokić, Vojin Mitrović, Alen Šeranić i Sevlid Hurtić.

Podijeli ovaj članak