Jedan od zločina nad logorašima koji još nije procesuiran: Ne zna se sudbina 51 Hadžićanina

3 min. čitanja

Udruženje logoraša Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95. iz Hadžića danas je na Šehidskom mezarju Kahrimani u Pazariću učenjem Jasina, polaganjem cvijeća i historijskim časom obilježilo 30. godišnjicu zločina i sjećanje na 11 logoraša iz Hadžića koji su ubijeni tokom zatočeništva u logoru Planjina kuća u Semizovcu u decembru 1992.

Seid Omerović, predsjednik Udruženja logoraša BiH, rekao je da je sjećanje obaveza kako preživjelih svjedoka, tako i svih građana BiH.

Tokom agresije na BiH kroz agresorske logore prošlo je 715 građana iz Hadžića, dok su njih 94 ubijena

Pravda

– To je naš zalog za sadašnjost, ali i za budućnost. Ukoliko nismo svjesni potrebe da ove i slične stvari obilježavamo, da se prisjećamo, da pamtimo, vrlo je moguće, u konstelacijama globalnih, ali i regionalnih odnosa, da se ovakve i slične stvari ponavljaju. Mi u Savezu pokušavamo da se dokaže istina i da se isporuči pravda u onom obimu i onom kvalitetu koliko je to moguće na ovom svijetu, kazao je Omerović.

Ovo je jedan od zločina nad logorašima iz Hadžića koji još nije procesuiran.

Tokom agresije na BiH kroz agresorske logore prošlo je 715 građana iz Hadžića, dok su njih 94 ubijena. Za posmrtnim ostacima 51 logoraša još se traga.

– Mi znamo za neke ljude koji su izveli logoraše, a to su Stanko Knežević i Dragan Damjanović. Oni su ih odveli i nikad se više nisu vratili. Strijeljani su. Tijela su ležala na tom lokalitetu. Nakon tri dana trojica logoraša su otišla po ta tijela i ono što su zetekli je bilo van svake ljudske pameti. Kasnije su ukopani na nekoliko mjesnih mezarja, istakao je Almin Đelilović, preživjeli logoraš.

Živi štit

U vrijeme žestokih borbenih dejstava na brdu Žuč, iz ovog logora je izvedena grupa logoraša na prinudne radove i živi štit. Na lokalitetu Ježevi 12. decembra je iz te grupe izdvojeno i strijeljano devet građana: Šerif Čović, Mustafa Gušo, Enver Ismić, Fejzo Ismić, Džemail Mehanović, Šaban Musić, Nedžib Musinović, Suljo Omerović i Sulejman Šunj.

Sedam dana prije toga, prilikom korištenja logoraša u živom štitu, ubijeni su Azim Čović i Bajram Salkić.

Posmrtni ostaci ubijenih logoraša su ekshumirani iz masovne grobnice Mezarje Svrake u Semizovcu u julu 1996.

Podijeli ovaj članak