Janjić: Dodik i Vučić izveli “Jazavca pred sudom” u Prijedoru

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik su pokrenuli rasprave na društvenim mrežama zbog nastupa u Prijedoru. Srbijanski predsjednik izjavio je kako je Oluja bila “najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, dok je Dodik, još pod utiskom uvođenja sankcija State Departmenta njegovim partijskim drugovima, tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom Hrvatske i SAD-a.

Politički analitičar iz Srbije Dušan Janjić je kazao da se radi o jednoj tragikomičnoj farsi o kraju, nemoći jedne vrste politika i zapravo bi to mogao uporediti pričom Petra Kočića Jazavac pred sudom.

BiH je bio prostor na kojem su se namirivala dva etnonacionalizma

– Tamo je Vučić kao štrbac izveo onog jazavca Dodika i preko njega nešto saopštavao Americi. To je jedna strana. Druga strana je kad pogledate celinu reakcija i to se već dešava desetak godina, samo što je to sada poprimilo opet jedan tragičan momenat i farsičan, da se to premestilo u Prijedor i da je samo neki trenutak žute minute trajao kod Vučića, koji je dobro znao šta se dešavalo u Prijedoru u to doba i on i njegova stranka bili umešani, to je kad se ipak setio da su tu streljani vojnici Bošnjaci i Hrvati, to nije izgovorio naravno, govori Janić.

Od Vučića i Dodika ne može ništa drugo da se očekuje, Janjić kaže da je ovo njihov maksimum i ukoliko se ovakve politike nastave idućih godina ćemo prisustvovati sve luđim prikazima.

– Možda je najbolja reakcija na sve to onaj nesvesni narod koji se skupio u Prijedoru. Kad pažljivo vidite tu nema komunikacije sa onim koji govori. Lepo su onako obeležili Vučića baš tačno onako “Aco Srbine”. Tu od Srbije nema reči. Tu nema kapaciteta da se uradi izvan tog nacionalistočkog koncepta “Aco Srbine”, ističe Janjić.

Kaže da je sada prilika da se vlast promijeni. 

– Ne kažem da se zameni, jer zameniti jednu s drugom nije rešenje. A od toga mnogo zavisi Zapadni Blakana, pogotovu BiH ali i zavisi i od onoga šta će uraditi sa svojim političarima i sa ovim iz Zagreba, rekao je Janjić, te dodao da ono što se desilo u Prijedoru se završava kad se formira zajednička komisija, Hrvatske i Srbije odgovornost za zajednički poduhvat Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića koji se zove etničko čišćenje ne samo Hrvatske nego i Srbije i ako hoćete i BiH. To je Oluja.

Podijeli ovaj članak