Iznervirani Dodik oštro o Ustavnom sudu: Stranci im zakazuju sjednice, BiH je protektorat

3 min. čitanja

Milorad Dodik. predsjednik Republike Srpske, oštro je reagovao na jučerašnje izjave predsjednice Ustavnog suda BiH Valerije Galić.

Predsjednik RS-a je kazao da je Ustavni sud “posljednjih godina prerastao u otuđeni centar”.

VEZANI TEKST:

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić ako želi da taj sud bude profesionalan u svom radu, onda bi trebalo da se pridržava Ustava BiH, a ne da donosi potpuno neustavne odluke.

Ustavni sud BiH je od institucije koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom, posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava da kreira neke nove odnose u BiH.

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић ако жели да тај суд буде професионалан у свом раду, онда би требало да се придржава Устава БиХ, а не да доноси потпуно неуставне одлуке.
Уставни суд БиХ је од институције која треба да штити Устав БиХ, онако како је то и предвиђено…

— Милорад Додик (@MiloradDodik) June 14, 2023

Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH. Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sjede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dijela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovdje žive.

Zato im stranci i zakazuju sjednice. Narodna skupština usvojila je i zaključak u kojem smo pozvali sudiju iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH, koji djeluje antidejtonski, te smo predložili donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sjedili stranci.

Kad već spominje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda, da li je na dnevnom redu i odluka iz 2006. godine u kojoj je navedeno da visokog predstavnika u BiH potvrđuje Savjet bezbjednosti UN, ili su u Ustavnom sudu zaboravili na nju?, napisao je Dodik.

Podijeli ovaj članak