Izetbegović o izborima i odlukama visokog predstavnika: Ovo je najveći uspjeh SDA u posljednje dvije decenije, evo šta ćemo od Schmidta tražiti

3 min. čitanja

Sjednica Predsjedništva SDA održana je danas u Sarajevu, a medijima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je govorio o odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, izbornim rezultatima te politici SDA za naredni period.

Poziv OHR-u

Otkrio je šta će tražiti od Schmidta u narednom periodu.

– Tražimo od visokog predstavnika da tretira decenijama prisutne probleme i da ih ne preskače; na prvom mjestu mislimo na diskriminaciju u RS i da osigura simetrična i identična rješenje u oba entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS. Tu postoje teške diskriminacije. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS i ta dva naroda prestaju biti faktorom u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS, kazao je Izetbegović.

Dodao je i to da će ovo biti jedna od glavnih političkih aktivnosti SDA u periodu pred nama.

Izetbegović smatra da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH.

– Smatramo da je opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih funkcija u FBiH, a iz toga izuzeti funkcije u RS. Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina. Konačno, nakon očiglednog izbornog inženjeringa cijenimo da i visoki predstavnik treba završiti taj proces, kako bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u BiH, idemo za dvije godine u lokalne izbore, kazao je Izetbegović.

Osim izmjena izbornog zakona prokomentarisao je i izborni rezultat koji je postigla SDA.

– SDA je ubjedljivi pobjednik i imat će najviše mandata na svim niovima vlasti što je izuzetan uspjeh. Predsjedništvo SDA smatra da razgovore treba da vode pobjednici izbora i u tom smislu su formirani timovi koji će krenuti s tom vrstom pregovora, zaključio je Izetbegović dodavši kako je izborni uspjeh SDA najbolji u posljednje dvije decenije.

“Otvoreni za sve”

Osvrnuo se na pregovore i mogući susret sa Draganom Čovićem.

– Pregovori tek treba da krenu, još uvijek nemamo finalne rezultate. Mi smo otvoreni za sve. Treba napraviti jake i stabilne vlade sa jakom podrškom u parlamentima. Ja još nisam dobio poziv od Čovića i još uvijek su to kontakti na nivou sekretara stranaka. Vrlo rado ću se sastati s njim, rekao je Izetbegović.

Podijeli ovaj članak