Izetbegović nakon žrijebanja: “Glavni čvor ne može biti silom presječen”

2 min. čitanja

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović poručio je da neće isključiti nikoga iz pregovora za formiranje vlasti. 

Reagirajući na žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine kojim je lista SDA dobila 12. delegata, on je rekao da ta odluka “znači da su izbori konačno završeni i da je vrijeme da se krene s ozbiljnim pregovorima o imenovanju novog saziva Vijeća ministara”. 

“Prvo se kanim sresti s predsjednikom Demokratske fronte kako bi dogovorili zajedničku startegiju i nastup u pregovorima sa ostalim bitnim akterima. To će biti večeras ili ujutru”, najavio je Izetbegović. 

On je, potom, najavio i sjednicu Predsjedništva SDA gdje će se definirati pregovaračka pozicija SDA.

Nakon toga pozvat će “sve bitne političke aktere”.

“Vrijeme je da odnose i stvari vratimo na ispravne postavke. Vrijeme je da svi pokažemo više poštovanja jedni prema drugima, da istinski poradimo na pomirenju suprotstavljenih političkih snaga i da zemlju pokrenemo u pravom smjeru.  Procese moraju voditi oni kojima su glasači dali povjerenje”, poručio je Izetbegović u razgovoru za Politicki.ba.

Upitan da li ima nekog s kim neće pregovarati, on kaže da ne bi nikoga isključivao. 

“Bez obzira šta se dešavalo prije 30 godina ili prije 30 dana. Jedini kriterij je spremnost da se naprave kompromisi, da se prihvate realnosti, odnosno postojanje drugih i drugačijih i da se pokaže spremnost na iskorake koji će zemlju povući naprijed.

Glavni čvor je naravno na relaciji HDZ – DF i taj čvor ne može biti silom presječen.  On mora biti strpljivo odvezan jer te dvije stranke predstavljaju dva nezaobilazna segmenta bh. društva”, rekao je predsjednik SDA za Politicki.ba. 

Podijeli ovaj članak