Izetbegović, Komšić i Nikšić se sastali u sarajevskom restoranu: Evo o čemu su razgovarali trojica lidera

2 min. čitanja

Lideri SDA, DF-a i SDP-a – Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nermin Nikšić, sastali su se danas u jednom sarajevskom restoranu kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti.


image

Bakir Izetbegović/Screenshot/

Sastanak je održan u restoranu Kibe Mahala u 13 sati, a trojica lidera stranaka su, nema sumnje, široko razgovarali o svim mogućnostima formiranja vlasti s obzirom da je u toku izbor delegata za federalni Dom naroda.

Stranke vrše pregovore, a vlast je moguća u raznim kombinacijama.

U ovom trenutku potrebno je usaglašavanje stavova stranaka Pokreta za državu (PZD) o glasanju za Klub Srba u Doma naroda Bosne i Hercegovine, a koji se bira u Narodnoj skupštini Republike Srpske. SNSD u Klubu Srba ima sigurna tri delegata, SDS i PDP po jednog, stoga se borba vodi za petog delegata u klubu.


image

Lideri SDP-a i DF-a/Screenshot/

Svoje prijedloge dali su i opozicija iz RS-a i PZD, međutim ukoliko se ne dogovore da svi zajedno glasaju za ili jednog ili drugog kandidata, SNSD će ponovo dobiti četiri delegata i mogućnost za blokadu države, piše Klix.

PZD je kandidovao Vojina Mijatovića, koji je u prethodnim danima bio vrlo jasan kada je riječ o kompromisu i glasanju za opozicione kandidate. Naime, on je postavio pet uslova opoziciji pod kojim bi PZD glasao za njihovog kandidata, međutim o svemu se nisu oglašavali niti iz vrha njegove stranke, niti vrh drugih stranaka.

Podsjetimo, lider DF-a, Željko Komšić reagovao je danas kazavši da će njegova stranka pratiti odluku SDP-a, obzirom na to da SDP ima više zastupnika u odnosu na DF.

Podijeli ovaj članak