Iz OHR-a odgovorili: Da li će Schmidt nametnuti zakon o državnoj i vojnoj imovini?

1 min. čitanja

Povodom tvrdnje, koju je izrekao politički analitičar, sa adresom u SAD-u Jamin Mujanović, kako će visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti zakon kojim se državne vojne lokacije daju u vlasništvo RS-a, oglasio se OHR.

Njihovu rakciju prenosimo u cijelosti.

– Pitanja državne i vojne imovine i dalje su uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane (“perspektivna vojna imovina”), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se, u vezi sa ovim pitanjem, angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja, stoji u saopćenju OHR-a.

Podijeli ovaj članak