Istraživanje hrvatskih medija / Kako žive Hrvati u RS-u? – Ovdje nam je sve super, idemo u crkvu, prihvaćeni smo

2 min. čitanja

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju. Reporter Mario Jurič snimio je predizborno ozračje u Republici Srpskoj, koja je spremna za još jedne izbore.

Plakati kandidata iskaču sa svih strana, ali odluka je na biračima. “Vidim strašnu bijedu, mentalnu, financijsku, ekonomsku – sve”, rekla je biračica Alida. “Da se ne priča o nacionalizmu, nego da bolje živimo. To je davno trebalo ostati iza nas”, rekao je Stefan.

Više od tri i pol milona stanovnika živi u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj je 81,51% Srba, 13,99% Bošnjaka i tek 2,42% Hrvata.

Gospođa Katarina Hrvatica je koja živi u Trebinju. Tu ju je i rat zatekao “Ne osjećam se kao građanin drugog reda, ni pod razno. Ovdje nam je sve super. Idemo u crkvu, slavimo slave, svece. Prihvaćeni smo i poštovana sam”, rekla je.

No, činjenica je da je nakon rata jako puno Hrvata prognano iz Republike Srpske. I mnogi se vjerojatno nikad neće vratiti. “Ne bih nikad otišla iz ovoga grada – tu mi je sve. Prabaka sam… Lagala bih kad bih rekla da su mi nešto ružno napravili”, dodala je.

Ali, trend iseljavanja je vidljiv, kaže Artur. “Da mogu otišao bih i ja, ali starce ne primaju, samo mlađe ljude…Većinom je politika kriva za to”, rekao je.

Trebinje je posljednjih godina i mjesto gdje Hrvati dolaze na izlet i na dobar ručak. “Oni kod nas, a mi kod njih odemo raditi”, rekla je stanovnica Trebinja Eržbet Kovač.

Kad je riječ o vlasti, Hrvati imaju potpredsjednika Republike Srpske, predstavnike u Skupštini, delegate u Vijeću naroda te ministre u Vladi. Jedino je pitanje – rade li dovoljno za bolji život svojih sugrađana?, piše Dnevnik.hr.

Podijeli ovaj članak