Ističe rok: Hoće li CIK objaviti konačne rezultate izbora?

2 min. čitanja

Zakonski rok za objavu konačnih preliminarnih rezultata izbora ističe večeras u ponoć. Međutim, još uvijek nije poznato da li će Centralna izborna komisija BiH ispoštovati taj rok i objaviti rezultate.

To se posebno odnosi na izbore za predsjednika RS-a, s obzirom da je CIK BiH naredio ponovno brojanje svih glasova za ovaj nivo vlasti. Osim toga, na zvaničnoj stranici CIK-a, gdje se objavljuju preliminarni rezultati, nije navedeno da su prebrojani svi glasovi za bilo koji izborni nivo. Doduše, postotak neprebrojanih glasova je veoma mali i kreće se od 0,33 posto za Predsjedništvo BiH do 5,94 posto za kantonalne skupštine.

Osim toga, na službenoj stranici CIK-a još uvijek nema najave sjednice na kojoj bi bila donesena odluka o utvrđivanju konačnih preliminarnih rezultata.

Poseban interes za objavom rezultata vlada među strankama iz RS-a. Opozicija iščekuje objavu rezultata kako bi mogla uložiti zahtjev za ponovno održavanje izbora na onim biračkim mjestima za koje su utvrđene nepravilnosti prilikom prebrojavanja glasačkih listića. S druge strane, vladajući SNSD, a prije svih lider ove stranke Milorad Dodik najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv svih članova CIK-a pojedinačno ukoliko ne bude ispoštoivan zakonski rok, odnosno ako danas ne budu objavljeni rezultati izbora. Očekivano, posebno je zainteresovan za službene rezultate u utrci za predsjednika RS-a.

Inače, nakon objave konačnih preliminarnih rezultata počinje teći rok za ulaganje žalbi, a nakon rješavanja svih prigovora, odluka o potvrđivanju rezultata bi trebala biti donesena 2. novembra, odnosno mjesec dana nakon održavanja izbora.

 

Podijeli ovaj članak