Isak poručio Nešiću: Dodika ćemo hapsiti ako naredi sud, a ti Nenade dođi kod mene na tečaj samoodbrane

4 min. čitanja

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odgovorio je na prozivke ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kojem je poručio da o principu presumpcije nevinosti i krivnji može govorit tek kada počne poštivati presude domaćih i međunarodnih sudova za genocid počinjen nad Bošnjacima.

“Ministru Nešiću trebalo bi biti poznato da je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Ja ne želim gubiti vrijeme i pojašnjavati ministru Nešiću krivično zakonodavstvo jer cijenim kako je njegova obaveza da poznaje pojmove i procese”, naveo je Isak u svojoj reakciji.

Također, kako navodi, “suludo mu je da kolegu Nešića uči čitanju jer to su stvari koje se uče u osnovnoj školi”.

“Ja sam federalni ministar unutrašnjih poslova i naravno da neću ja uhapsiti Milorada Dodika. Pa gdje ste ministre vidjeli bilo kojeg ministra da nekoga hapsi? Da ste pročitali moju reakciju i da poznajete način rada službi sistema sigurnosti to bi Vam bilo jasno”, dodaje Isak.

Nešiću je poručio da, ako Sud Bosne i Hercegovine izda naredbu da se Milorad Dodik liši slobode, Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova izvršit će tu naredbu.

“Isto kao što će je izvršiti i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a koja je upravna organizacija u sastavu ministarstva kojim rukovodite. Hoćete li ministre sigurnosti države Bosne i Hercegovine, reći da će se SIPA oglušiti na naredbu Suda BiH? O presumpciji nevinosti i utvrđenoj krivnji Milorada Dodika ili bilo koga drugog možete govoriti tek kada počnete poštivati presude domaćih i međunarodnih sudova za genocid počinjen nad Bošnjacima”, istuče Isak.

Potom se osvrnuo i na Nešićevu “doskočicu” o bildanju.

“A što se tiče, kako kažeš ‘bildanja’, Nenade, pozivam te da dođeš kod mene na obuku iz samoodbrane, pošto sam instruktor i majstor borilačkih vještina, kako bi napokon mogao bez straha hodati našom lijepom Bosnom i Hercegovinom u kojoj je RS jedan od dva entiteta“, navodi se u reakciji Isaka.

Isak je danas uputio Nešiću kopiju Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023 koji je sastavljen za potrebe i u ime Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, a sve, kako kaže, “s ciljem edukacije ministra Nešića s krivičnim zakonodavstvom posebno u dijelu koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca”.

Podsjećamo, Nešić je jučer rekao da Isak pokušava preuzeti ulogu pravosuđa.

“Ministar policije govori ko će ići u zatvor i preuzima ulogu pravosuđa. Očigledno Isak ne zna šta znači presumpcija nevinosti”, rekao je Nešić.

Poručio je kako Isak neće nikoga hapsiti.

“Ramo Isak neće nikoga hapsiti u RS-u ni danas ni sutra ni nikada. Očigledno Isaku slabo ide bildanje mišića pa je odlučio da pokuša bildanje uz pomoć predsjednika RS-a Milorada Dodika”, ističe Nešić.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak