Invalidi protestuju ispred Vlade FBiH: Pet je ključnih zahtjeva koje su formulisali

4 min. čitanja

Više od 100.000 osoba sa invaliditetom živi u FBiH i oni su, prema brojnim pokazateljima, na dnu društvene ljestvice, zaboravljeni i prepušteni same sebi. Odlučili su, kako kažu, da stave tačku na to i zatraže od nadležnih rješavanja gorućih problema.

Zaključci iz 2019.

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH organizuje protestni skup koji će biti održan danas, u 15 sati, ispred zgrade federalne Vlade. Pet je ključnih zahtjeva koje su formulisali u Uniji, a među prvim je hitno stupanje u pregovore Vlade FBiH sa Unijom u vezi sa izmjenama nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, u skladu sa zaključkom sa 2. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sa prethodnim sazivom Vlade i bivšim ministrom Veskom Drljačom nismo imali dobru komunikaciju, jer je ignorirao naše zahtjeve

Kako je za Oslobođenje i O kanal rekao Adnan Dervišević, predsjednik Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH, sljedeći zahtjev je smjena rukovodstva Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, potom hitno provođenje detaljne inspekcije i uvođenje sistema stalnih inspekcijskih nadzora u svim ustanovama socijalne zaštite poput Zavoda Pazarić, te realizacija usvojenih zaključaka sa tematske sjednice Parlamenta FBiH povodom dešavanja u Zavodu Pazarić 2019.

– Tražimo osnivanje ureda pravobranilaštva za djecu i osobe sa invaliditetom pri Vladi FBiH i isplatu jednokratne novčane pomoći za djecu i osobe s neratnim invaliditetom. Donošenje novih, te izmjene i dopune zakona koji definišu prava djece i osoba sa neratnim invaliditetom i djelovanje organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH. Osobe sa invaliditetom su zaboravljene u našoj državi. Želimo da to promijenimo, tako da je sve prioritet. Ima još zahtjeva, ali sa ovih pet gorućih idemo sutra (danas, op. a) na proteste. Tražimo da Vlada prepozna nas i naš rad kao partnere, naglasio je Dervišević.

Pošto je, kako kaže, u pitanju nova Vlada, ne znaju kakva će biti njihova reakcija, ali se nadaju pozitivnom ishodu.

– Sa prethodnim sazivom Vlade, sa bivšim resornim ministrom Veskom Drljačom, nismo imali dobru komunikaciju. On je ignorirao naše zahtjeve. Imao je tim s kojim je pregovarao, ali mi nismo bili upućeni o tim stvarima. Osam godina je djelovao u Ministarstvu, ali ništa nije postigao za boljitak osoba sa invaliditetom, ističe naš sagovornik.

Zajedno do rješenja

Adnan Delić, novoizabrani ministar rada i socijalne zaštite, upoznat je s namjerama predstavnika Unije.Podsjećamo da je delegacija Ministarstva sa Delićem na čelu boravila u svih pet ustanova socijalne zaštite.

– Obaviješteni smo o protestima koji su drugi po redu, te smo svjesni da su oni najavljeni još u aprilu. Mi ćemo sutra razgovarati s predstavnicima Unije, saslušat ćemo njihove zahtjeve, naravno i omogućiti da njihovi prijedlozi i zahtjevi budu razmatrani u okviru javne rasprave koja traje još dva mjeseca. Imamo dovoljno vremena da se sve razmotri i da, nadam se, zajedno dođemo do najboljih mogućih rješenja, kazao nam je ministar Delić.

Podijeli ovaj članak