(INTERAKTIVNA MAPA) Ko je najveći gubitnik izbora za Parlamentarnu skupštinu BiH

2 min. čitanja

Prema do sada objavljenim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija, najviše mandata i u novom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarsne skupštine BiH imaće SDA, ukupno osam. Oni će, kao i u trenutnom sazivu, biti jedina stranka koja će imati zastupnike iz oba entiteta, jer će sedam zastupnika biti iz FBiH, a jedan iz RS-a.

Sljedeći po broju osvojenih mandata je SNSD, uspio ih je osvojiti šest. Ako ovakvi rezultati ostanu do kraja to će praktično značiti da bi se sve ostale stranke iz RS-a udružiti da bi formirali većinu iz ovog entiteta, koja bi učestvovala u formiranju Vijeća ministara. Zbog toga se već sada sa velikom sigurnošću može reći da će SNSD biti dio parlamentarne većine.

Prema broju osvojenih mandata slijedi HDZ sa pet. Sa njih i SDA vrijedi ista priča kao i za SNSD u RS-u. Da bi ove dvije stranke bile izbačene iz vlasti na državnom nivou potrebno je da se udruže sve ostale stranke.

Od stranaka Trojke, najviše mandata dobio je SDP, četiri. Po tri mandata dobili su koalicije DF-GS i NiP-SDU. Četiri stranke su osvojile po dva mandata i to NS i NES iz FBiH, te SDS i PDP iz RS-a. Ostale stranke koje su ušle u Zastupnički dom PSBiH trebale bi dobiti po jedan mandat, a radi se o PDA, Listi Nebojše Vukanovića, DEMOS-u US-u i SP-u.

Od stranaka koje su ušle u Zastupnički dom najvećim gubitnikom može se smatrati NS, koja je u odnosu na izbore održane prije četiri godine izgubila dva mandata. Zapravo jedina su stranka koja je u odnosu na prošle izbore izgubila dva mandata u Zastupničkom domu. Jedan mandat je izgubila koalicija DF-GS, dok su SBB i DNS ostali bez ijednog mjesta.

S druge strane Lista Nebojše Vukanovića i DEMOS su po prvi put dobili svoje zastupnike u državnom parlamentu.

 

Podijeli ovaj članak