Inspektorica u KS-u optužena za uzimanje mita: Uhvaćena je sa označenim novčanicama

1 min. čitanja

Tužilaštvo KS podiglo je, a Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Ajle Čeljo, inspektorice rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Čeljo se, kako je saopćeno iz sarajevskog Tužilaštva, tereti se da je od 27. januara 2022. do 10. januara 2023. godine, nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, zahtjevala i uzela novac od vlasnika jedne privatne medicinsko-biohemijske laboratorije u Sarajevu, kako mu ne bi izdala prekršajni nalog sa novčanom kaznom.

Naime, nakon što je vlasnik laboratorije prijavio da mu inspektorica traži novac, Tužilaštvo KS je provelo posebne istražne radnje te je prilikom simuliranog davanja potkupnine i primanja označenih novčanica u iznosu od 1.000 KM koje je optužena tražila, lišena slobode.

Postupajući tužilac je za glavni pretres predložio sudu saslušanje šest svjedoka, vještaka za operativno-tehnički nadzor i infomatičku podršku te izvođenje više od 60 materijalnih dokaza.

Također, postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu da se optuženoj nakon pravosnažnosti presude na pet godina zabrani rad u svim inspekcijskim upravama i agencijama za provođenje zakona u Federaciji BiH.

Podsjećamo, Čeljo je uhapšena 10. januara ove godine u sklopu operativne akcije Madam na području Sarajeva.

Podijeli ovaj članak