I SDA i SDP računaju na Frontu u Tuzli: SDP im je čak ponudio i mjesto premijera ukoliko se odluči na to da zajedno formiraju vlast

3 min. čitanja

Formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu i dalje je otvoreno pitanje iako se u ovom trenutku prema još nezvaničnim rezultatima čini da bi prethodna većina, koju su činile stranke SDA, Demokratska fronta, Socijaldemokrati i Stranka za BiH, ponovo mogla imati prilično komotan 21 glas. Iz SDA su poručili da računaju na DF prilikom formiranja vlasti, a potvrdili su to i u Fronti, iz koje su čak kazali da im i ne trebaju ostale dvije stranke da bi imali većinu.

– Mi smo već uspostavili neku komunikaciju sa DF-om i oni ostaju na toj liniji, što znači da SDA i DF u ovom momentu imaju 17 ruku u Skupštini TK-a. I oni i mi mislimo da treba uključiti i SD i Stranku za BiH zbog stabilnosti, kazao je Fahrudin Skopljak, predsjednik kantonalne SDA.

Ukoliko SDA bude formirala Vladu TK-a, nije isključeno da za mandatara ponovo imenuje Irfana Halilagića

Mahir Mešalić iz Demokratske fronte već je ranije kazao da ove dvije stranke imaju 18 ruku, ali nije objasnio da li će taj dodatni glas donijeti DF uz pomoć nekog od preletača ili će to učiniti SDA. Međutim, iz DF-a su otvoreno kazali da neće samo sa dvije stranke, PDA i NiP, dok SDP i Našu stranku nisu isključili.

– Zvanični razgovori nisu ni počeli. Mi ne želimo pregovarati sa PDA niti sa NiP-om. Pozivamo sve ostale parlamentarne stranke da se pridruže programskim ciljevima koji bi okupili buduću koaliciju kako bismo imali stabilnu većinu, poručio je Mešalić.

Ključnu ulogu u formiranju vlasti mogli bi imati SBiH i SD, koji su najavili formiranje zajedničkog bloka od četiri poslanika, a ni jedna ni druga stranka nisu se još javno ogradile od koaliranja s bilo kojom stranom. Upravo na njih računa i SDP, iz kojeg su ranije poručili da im je logično da ove dvije stranke budu dio vlasti sa SDP-om i sa DF-om.

Prema nezvaničnim informacijama, SDP je DF-u čak ponudio i mjesto premijera ukoliko se odluči na to da zajedno formiraju vlast. SDP bi u tom slučaju, kada se ukalkuliše i jedan glas Naše stranke, imao većinu od 18 glasova, s tim da u tom slučaju ostaje i problem sa NiP-om, kojeg DF ne želi kao partnera u vlasti zbog odbijanja NiP-ovih poslanika u FBiH da izmijene Zakon o raspodjeli prihoda.

Podijeli ovaj članak