I Hrvati dolaze na bh. more: Neum bilježi rekordnu sezomu

4 min. čitanja

Neum bi ove godine po zaradi od turizma trebao nadmaŔiti rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu. Trenutno su popunjeni gotovo svi kapaciteti, a cijene su u odnosu na proŔlu godinu viŔe za oko 15 posto, Ŕto jedini bh. grad na moru i dalje čini cjenovno pristupačnijim od ostalih turističkih destinacija na Jadranu.

Turistička sezona u Neumu ove godine pokazuje odlične rezultate iako je ljetovanje u bh. biseru na Jadranu za ovu godinu skuplje za nekih 15 posto, kazao je Feni viÅ”i stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz BaÅ”ić, dodavÅ”i pritom da su turistički radnici prezadovoljni predsezonom i trenutnom popunjenoŔću turističkih kapaciteta (95 posto), a i za postsezonu se prave planovi.

Cijene noćenja

Glavnina neumskih gostiju dolazi iz BiH, a jedan dio gostiju je iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, ČeÅ”ke, Slovačke, Srbije, a od ove godine povećan je i broj gostiju iz Republike Hrvatske.

U Neumu se nadaju da će za ovu sezonu doći do brojki iz 2019. godine.

– Sigurno je da će biti preskočena u financijskom dijelu, ali čeka se hoće li se to ostvariti i po broju dolazaka i broju noćenja – ističe BaÅ”ić.

Odlične turističke rezultate bilježi i Međugorje, koje je samo na 42. godiÅ”njicu Gospinih ukazanja posjetilo oko 50 hiljada hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

– Naravno da to predstavlja i izuzetnu finansijsku dobit za trgovce, ugostitelje, turističke radnike i privrednike u tom hercegovačkom kraju – napominje viÅ”i stručni suradnik TZ HNK-a.

Govoreći o poskupljenjima, tj. za koliko su cijene usluga i noćenja u HNK-u veće u odnosu na lani, rekao je kako su one od 10 do 15 posto viÅ”e zbog povećanja cijena ulaznih komponenata (troÅ”kovi goriva, energije i slično).

– Međutim, naÅ”e destinacije ostaju i dalje veoma cjenovno pristupačne i konkurentne, naročito u odnosu na susjedne destinacije na hrvatskoj i crnogorskoj obali gdje su cijene pojedinih usluga i proizvoda kudikamo viÅ”e – ocjenjuje BaÅ”ić.

Upitan koliko jedna porodica ove godine mora izdvojiti za ljetovanje u Neumu, BaÅ”ić odgovora kako su cijene smjeÅ”taja i usluga veće za nekih 15 posto u odnosu na lani, pa bi po nekim izjavama turističkih djelatnika iz Neuma, četveročlana porodicaĀ dnevno trebala izdvojiti od 150 do 200 eura.

Naravno, taj iznos bitno ovisi o tome je li smjeŔtaj rezerviran u privatnim sobama, apartmanima ili pak u hotelima, gdje je najskuplje, nadodaje.

Na pitanje koliko je u prvih Å”est mjeseci u HNK-u ostvareno dolazaka i noćenja, ističe kako zasad nemaju službene podatke i tačne brojke, ali po svemu sudeći može se reći da se uspjeÅ”na ovogodiÅ”nja sezona nastavlja i da će vjerojatno ovo razdoblje biti za nekih 10-15 posto uspjeÅ”nije od proÅ”logodiÅ”njeg.

Promocija nasljeđa

– Nalazimo se u srcu turističke sezone i nakon uspjeÅ”ne predsezone, a uzimajući u obzir trenutna turistička kretanja u HNK-u, imamo razloga vjerovati da će sve naÅ”e destinacije ostvariti rezultate koji će biti uspjeÅ”niji od proÅ”logodiÅ”njih – naveo je BaÅ”ić.

Rekao je i kako turizam u HNK-u u dosadaŔnjem dijelu godine ostvaruje pozitivne trendove u vidu rasta turističkog prometa.

– Å pica sezone je tek počela i pred nama su intenzivni dani tokom kojih moramo zadržati kvalitetu usluge i zadovoljstvo gostiju jer samo tako možemo dugoročno graditi imidž kantona, a u Å”irem kontekstu Hercegovine, kao kvalitetne i održive turističke regije ā€“ ustvrdio je BaÅ”ić.

Turistička zajednica HNK-a trenutačno priprema nekoliko projekata za daljnje unapređenje turističkog sektora i diverzifikaciju turističke ponude u kantonu, a sve u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna gora za razdoblje 2021.-2027.godine.

Turistička zajednica će aplicirati s projektima koji se najviÅ”e odnose na rekonstrukciju i valorizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa u HNK-u i njegovu promociju.

Podijeli ovaj članak